103 български общини гасят лампите в "Часът на Земята"

103 български общини гасят лампите в "Часът на Земята"
Миналата година в "Часът на Земята" сме спестили 56 мегавата електроенергия, отчетоха от ЧЕЗ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рекорден брой български общини се присъединяват тази година към екологичната инициатива "Часът на Земята" - 103, съобщиха организаторите от международната природозащитна организация WWF, цитирани от БТА и „Дневник".

"Часът на Земята" ще се състои днес, от 20:30 ч. до 21:30 ч.

В този час ще се изгаси осветлението на публични, знакови, корпоративни сгради и паметници по света.

Целта е да се покаже съпричастност към проблемите на изменението на климата и проблемите на околната среда.

Очаква се в тазгодишното издание да участват над 250 страни. България се включва за пети път в инициативата.

В София в 19.30 часа пред Народния театър "Иван Вазов" ще започне концерт, последван от светлинен спектакъл с участието на артисти и музиканти, който ще започне с изгасването на осветлението в 20:30 ч.

Посланици на тазгодишната инициатива в България са актьорът Юлиан Вергов, музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов и финансистът Мартин Заимов.

Рекорден спад от 56 мегавата на потреблението на електроенергия е отчетен от "ЧЕЗ Разпределение България" АД по време на инициативата "Часът на Земята" през 2012 г. Спестената електроенергия се равнява на консумацията на 940 000 стандартни електрически крушки по 60 вата.

Шестото издание на международната кампания "Часът на Земята" ще започне в 20.30 часа местно време в Сидни с изгасването на светлините на емблематичните за мегаполиса Харбър бридж и Операта, съобщи Ройтерс.

След тях ще потънат в мрак едни от най-известните архитектурни съоръжения в света, сред които Великата китайска стена, Кремъл, Болшой театър и Ермитажът, Бъкингамският дворец и сградата на парламента в Лондон, Елисейският дворец, Айфеловата кула, Лувърът, небостъргачът Емпайър стейт билдинг, Статуята на свободата, допълва ИТАР-ТАСС.

#България #Часът на Земята #Юлиан Вергов #Калин Вельов #Михаил Стефанов #Мартин Заимов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай