ЕВН отчете загуби от 100 млн. лева заради зелената енергия

ЕВН отчете загуби от 100 млн. лева заради зелената енергия
Превърнаха ни в безлихвен кредитор. Повече не можем да финансираме системата, категоричен е шефът на борда на ЕВН Йорг Золфелнер.
A A+ A++ A

Само за периода юли 2012 - март 2013 г. загубите на ЕВН България от предварителното финансиране на изкупуването и заплащането на енергията, произведена от възобновяеми енергийни източници, са над 100 милиона лева, обяви шефът на борда на електроразпределителното дружество Йорг Золфелнер.

Затова от ЕВН ще поискат Държавната комисия за енергийно и водно регулиране незабавно да преразгледа цените на тока от 1 април до 30 юни 2013 г., съобщи БГНЕС.

„Превърнаха ни в безлихвен кредитор. Повече не можем да финансираме системата“, категоричен е Золфелнер.

Ако не се предприемат мерки за овладяването на този проблем, компанията ще изпадне в невъзможност да обслужва задълженията си и сигурността на доставките ще бъде застрашена, предупреждават от дружеството, предупреди още той.

Тези загуби досега са били покривани от собствените средства на компанията и от привлечени финансови ресурси, но към момента възможностите за привличане на допълнителни средства за покриване на предстоящите загуби са вече напълно изчерпани, обясни Золфелнер.

Дружеството изчислява, че за следващите три месеца заради очакваното увеличение на производството на електрическа енергия от ВЕИ прогнозните загуби ще са в размер на 40 милиона лева.

В случай че цената за достъп за ВЕИ централи до мрежата бъде окончателно отменена от Върховния административен съд, тази загуба ще достигне 78 милиона лева, посочват от ЕВН.

ЕВН предлага също служебното правителство да започне подготовката на законодателната рамка за създаването на специален фонд за покриване на разходи, свързани с производството на зелена енергия, която да бъде предложена на следващото 42-ро Народно събрание.

#ЕВН #ВЕИ #Йорг Золфелнер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници