Нс облекчи процедурите за присъединяване на потребители към ВЕИ

Нс облекчи  процедурите за присъединяване на потребители към ВЕИ

mig.government.bg

A A+ A++ A

Народното събрание облекчи процедурите за присъединяване на потребители към възобновяеми енергийни източници и въведе плащане на парична гаранция за инвеститорите.

С окончателните промени в Закона за енергията от възобновяемите източници общините се задължиха да разкрият центрове за административно обслужване на граждани в изграждането и поддържането на обекти и съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници.

Депутатите опростиха издаването на разрешителни и окончателно записаха срока за процедурите по присъединяване към енергиен обект, от подаване на искането до сключване на договора за присъединяване, да е шест месеца.

С поправките в Закона се въведе и специална тарифа за инвеститорите, според която в тримесечен срок от получаване на становище за условията и начина за присъединяване по подаденото заявление, ще трябва да се заплати гаранция в размер на 50 000 лв. за всеки мегават присъединена мощност на бъдещия енергиен обект.

Сумата ще се внася в "Електроенергийния системен оператор", като целта е да се спрат злоупотребите със спекулативните инвеститорски намерения.

Платената гаранция ще се освобождава при присъединяването на обекта, като съответният оператор ще може да извърши прихващане с дължимата от производителя цена за присъединяване.

Остава изискването за предварителен договор и за новите ВЕИ проекти.

#ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници