Кметове против мораториума върху строителство край морето

Кметове против мораториума върху строителство край морето
Няколко морски общини се обявиха против мораториум, внесен от БСП, за забрана на строителството по черноморието, СНИМКА: БГНЕС
A A+ A++ A

Няколко морски общини се обявиха против мораториума, внесен от БСП, за забрана на строителството по Черноморието.

Според кметовете на Созопол, Приморско, Царево и Поморие внесеното предложение е висша форма на популизъм, тъй като точно по времето на правителството на Станишев е било извършено презастрояване на Черноморието, предава ИА „Фокус“.

„Морето не е само на кметовете и хората, които живеят край него. То е на цяла България и на всички туристи, които го посещават. Именно този район осигурява една голяма част от БВП на страната. През последните години дори се забелязва лек растеж“, казват те.

Панайот Рези, кмет на Созопол, смята, че „до 2008 година, преди да влезе в сила Законът за Черноморското крайбрежие, беше пълен хаос“.

„Всички планове за устройство на територията носят белези, които не са ни приятни, но те са факт благодарение на хората, които са ги решавали и гласували“, добавя Рези.

Според него „тези планове на общините, които в момента стоят по съответните институции и министерства, са изцяло съобразени със Закона за Черноморското крайбрежие“.

„Не можем да говорим за някакво презастрояване, не можем да говорим и за фатални екологични катастрофи, които предстоят“, заяви Рези.

Той благодари на депутатите от ГЕРБ, които са отстоявали тези позиции, защото „много добре помним споровете ни с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която внесе закона така, както пожела, а именно за спиране на строителството в 100-метровата зона или зона „А“.

Рези припомня, че тогава „ние ясно заявихме, че подготвяме Общи устройствени планове, които се финансират от вас. Нека влязат в сила и тогава правете каквито искате промени със закона".

Той и колегите му се надяват, че тези планове ще влязат в сила до две години.

#кметове #общини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници