Кметове по морето готови да отворят безплатни плажове

Кметове по морето  готови да отворят безплатни плажове

Novinite.bg

A A+ A++ A

Морските общини са готови да отворят плажове, на които чадъри и шезлонги ще са безплатни и достъпни за всеки. Това обаче може да стане, само

ако държавата им предостави безвъзмездно конкретни ивици.

Тази идея, лансирана от бургаския кмет Димитър Николов, става все по-актуална със зачестилите скандали по родните плажове това лято.

"Сякаш платените зони се увеличават за сметка на свободните. Имаме конкретно виждане за плажа Атанасовска коса. Нашата идея е общинската администрация да го стопанисва и той да бъде безплатен за посещение. Това ще бъде добре. Имаме такива искания и от гости на града, и от наши съграждани”, казва Николов.

Според бургаския кмет всяка община трябва да има поне един общински плаж. Кметовете по Южното Черноморие подкрепят предложението на колегата си Димитър Николов общините да отворят социални плажове.

Идеята е на тях да отмарят граждани, които не могат да си плащат за чадър и шезлонг. С нея бе запозната и министърката на туризма Зарица Динкова при последното посещение в Бургас.

Кметовете обаче заострят вниманието върху начина, по който общините да получат ивиците – не чрез търгове, а да им бъдат дадени безвъзмездно.

"От 2015 г. обсъждаме подобна идея, но досега не е срещала разбиране от държавата. Всяка община има достатъчно плажни ивици, за да реализира такъв социален проект. Въпросът обаче е държавата да ни го даде безвъзмездно за стопанисване, а ние ще поемем разходите по поддръжката му. И съм сигурен, че

ще го превърнем в най-хубавия плаж, достоен за син флаг”,

коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

Но при сегашните разпоредби за отдаване на плажовете общините няма как да се преборят с частниците. Те са направени за тях и няма смисъл да излизаме по общия ред на търгове, коментират от общината.

Преди време община Поморие пробва да направи общински плаж, но не успя да се пребори за парче от ивицата на нейна територия, припомнят запознати.

"Затова за общините трябва да отпадне общият ред за отдаване на плажовете

Защото нямаме необходимите средства, за да се състезаваме с бизнеса. Освен това трябва да заложим публично парите в бюджета от предходната година, което обаче убива конкурсното начало при търговете, защото частниците предварително ще знаят с каква сума излизаме на търга и така ще ни цакат с офертите си”, обясни Лапчев.

Плажовете за социално слаби няма да са гол пясък, а ще са оборудвани с чадъри и подсигурени със спасители и медицински екипи, за които общините изявяват готовност да плащат.

Според местните управници предимството им пред частниците е, че най-добре познават потребностите на местните хора и особеностите на района.

След по-слабото начало на сезона те са единодушни, че той вече е в разгара си, и обмислят как да бъде удължен до късна есен. Затова на срещата с туристическия министър отново повдигнали темата с приключването на полетите след октомври.

По данни на бургаския кмет Димитър Николов за септември и октомври се очаква между 20 и 40% ръст на полетите на летище Бургас спрямо м.г., пише "24 часа".

#кметове #безплатни плажове #морето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници