Георги Марков: Плевнелиев избърза с изборите

Георги Марков: Плевнелиев избърза с изборите
На президента не му е леко, но не трябваше да съобщава датата на изборите, преди да е завършила ротацията с мандатите, смята бившият конституционен съдия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Не искам да съм критичен към Росен Плевнелиев, на него не му е леко, но не трябваше да съобщава датата на изборите, преди да е завършила ротацията с мандатите", заяви бившият конституционен съдия Георги Марков.

В Конституцията има много недобре записани текстове, но каквито и да са, те трябва да се спазват, каза още Марков пред Нова телевизия, цитиран от „24 часа".

"Сдруженията на гражданите са гарантирани от основния закон, но ограничава правото им да поставят политически искания", обясни Марков.

Гражданите трябва да направят партия, за да участват в изборите. Друг начин няма, отбеляза Марков.

Според Марков има начин хората от улицата да се включат в политическата игра, като използват името на вече създадени партии.

"Мажоритарните избори ще стимулират партиите да търсят личности за листата си, а не послушковци", смята той.

"Задължителното гласуване не е приемливо за нас, тъй като ако се въведе и се приемат санкции за нарушителите, това ще доведе до недоволство", смята той.

"Моето пожелание към президента е да започне да използва държавническа реторика, а не тази от строителния бизнес. Той е успял бизнесмен, но в момента е държавен глава и това е важното", заяви бившият конституционен съдия.

#Георги Марков #Росен Плевнелиев #Президент на България #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници