Избират наследника на папа Бенедикт XVI след 15 март

Избират наследника на папа Бенедикт XVI след 15 март
Папа Бенедикт ХVІ обяви в понеделник, че се оттегля от своя пост заради здравословното си състояние, напредналата си възраст и липсата на сили да изпълнява задълженията си. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новият глава на Римокатолическата църква ще бъде избран не по-рано от 15 март, обяви говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.

В средата на следващия месец ще започна конклавът, който ще избере новия папа, стана ясно след първата публична поява на папа Бенедикт XVI след съобщението за планираното му за 28 февруари оттегляне, предадоха АФП и БГНЕС.

„Конклавът не може да започне преди 15 март, можем да предположим, че той ще започне на 15, 16, 17, 18 или 19“, съобщи отец Федерико Ломбарди.

Апостолическата Конституция предвижда срок от 15-20 дни за свикването на Конклава след смърт или оттегляне на папата.

По думите на говорителя на Ватикана решението за датата е в правомощията на кардиналите, които ще се съберат в конгрегации още в деня след оттеглянето на папата.

Папа Бенедикт ХVІ обяви в понеделник, че се оттегля от своя пост заради здравословното си състояние, напредналата си възраст и липсата на сили да изпълнява задълженията си.

По-рано Федерико Ломбарди заяви, че най-вероятно ще има нов папа до католическия Великден, който тази година се празнува на 31 март.

#Папа Бенедикт XVI #Ватикана #папа #конклав #Федерико Ломбарди #Ватикана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници