Делян Добрев: Да променим модела на ценообразуване на тока

Делян Добрев: Да променим модела на ценообразуване на тока
Делян Добрев заяви, че методът на ценообразуване не защитава потребителите в България. Снимка: БГНЕС"
A A+ A++ A

Трябва да се промени моделът за формиране на цената на електроенергията, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Председателят на ДКЕВР да се избира от Народното събрание е идея, която премиерът подкрепи още през миналата година и той също приветства тази идея, но това не е основният проблем. Днес се сблъскваме с метода на ценообразуване, който не защитава потребителите в България“, заяви Добрев при изслушването му парламента във връзка с протестите срещу високите сметки за ток и парно, предаде БГНЕС.

Според министър Добрев, вторият проблем е в това – кои централи се включват в микса. Има неефективни централи и въпреки това те са включени в този микс – това са „Марица-изток“ 1 и 3, даде пример той. Има и други централи с по-скъп ток дори от „Марица-изток“ 1 и 3 като „Бобов дол“, „Брикел“ и „Димитровград“, които също са в този микс – защо са там, запита министърът. 

„Проблемът е в целия модел на ценообразуване, който съществува от 10 г., но не работим ли върху промяна на този модел, няма да решим проблема“, категоричен бе той. „Трябва да облекчим регулациите, методите на отчитане, за изградим т.нар. умни мрежи, за да има предвидимост на сметките, да има електронен отчет“, изброи той предложенията си.

 

#Делян Добрев #Народно събрание #ценообразуване #сметки за ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници