След оставката на Игнатов Борисов „конструира“ ново министерство на образованието

След оставката на Игнатов Борисов „конструира“ ново министерство на образованието
За съжаление, министърът (Сергей Игнатов – бел. ред.) не ме чу, когато му казах в петък, че въобще думата корупция не мога да я чувам, а камо ли - да ми се говори от учени на площада, коментира премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на образованието, младежта и науката и Фонд „Научни изследвания" да бъдат „конструирани наново", планира премиерът Бойко Борисов.

Според министър-председателя фондът трябва да бъде преобразуван в дирекция към МОМН, за да има просветният министър пряк контрол върху него, предаде информационна агенция „Фокус".

След като управителят на ФНИ Христо Петров подаде оставка в понеделник, до края на деня във вторник Борисов очаква оставката и на председателя на Изпълнителния съвет на ФНИ проф. Рангел Гюров.

Според вицепремиерът Симеон Дянков пък констатираните над 60 нарушения в процедурите за финансиране на проекти във ФНИ са административни, били заложени в Закона за научните изследвания от 2003 г. и нямало злоупотреби с обществени поръчки. Затова според Дянков оставката на просветния министър Сергей Игнатов не била необходима.

„За съжаление, министърът (Сергей Игнатов – бел. ред.) не ме чу, когато му казах в петък, че въобще думата корупция не мога да я чувам, а камо ли - да ми се говори от учени на площада. Помолих го - да направи необходимите промени в този фонд. Той реши да ме убеждава в обратното. Затова всички ще си отидат. Ще сложим нови хора, които да могат, с българските учени, да седнат и да използват парите, за да правят наука. Убеден съм, че в тази седмица и в следващата, да се надяваме, че наново ще конструираме това министерство, а съответно и този фонд," каза Борисов на работен обяд с представители на Американската търговска камара.

#Бойко Борисов #премиер на България #ФНИ #МОМН #оставка #Сергей Игнатов #Христо Петров #Рангел Гюров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници