Нападението срещу Доган - петно върху българската демокрация, според Първанов

Нападението срещу Доган - петно върху българската демокрация, според Първанов
Според Георги Първанов нападението срещу лидера на ДПС може да тласне обществения живот в две посоки – позитивна промяна на политическите послания или „опасна игра с огъня". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Опитът за атентат срещу Ахмед Доган е тъмно петно в развитието на българската демокрация, смята президентът Георги Първанов.

По думите му, нападението срещу лидера на ДПС може да тласне обществения живот в две посоки – позитивна промяна на политическите послания или „опасна игра с огъня".

„Всички да осъзнаем, че тази агресия, тази омраза, това тежко противопоставяне, тон за което дават политиците, вече преминава всякакви граници. Да седнем спокойно, мъдро, да излъчим послания към обществото, към различните етнически, религиозни, политически групи, партии," призова държавният глава, заемал поста от 2002 г. до 2012 г.

От друга страна, според Георги Първанов, опитът за покушение срещу Ахмед Доган може да изиграе ролята на „катализатор, детонатор".

„Чувам това, което коментират управляващите, в лицето преди всичко на вицепремиера и министър на вътрешните работи, то продължава да звучи провокативно. Той не търси сближаване на позициите, търси начин да извлече политически дивидент от тази ситуация. Това е, отново ще кажа, опасна игра с огъня," обясни Георги Първанов по БНР.

Президентът е обезпокоен от противоречивите изказвания и на съдебната власт, някои от които му звучали неглижиращо, а други – снизходително.

„Това е недопустимо. По този начин се поощряват всички, меко казано, радикални елементи. Да не кажа, че някои биха могли да имат и психически разстройства и това да ги окуражи съвсем. Но това е по-мекият вариант. По-тежкият вариант на прогнозата е, че някой може наистина да се изкуши. Работата е много дебела," продължи Георги Първанов и подчерта, че ситуацията след нападението в била извън контрол.

#Георги Първанов #ДПС #Ахмед Доган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници