„Набуко" подписа споразумение с „Шах-Дениз" за „Набуко Запад"

„Набуко" подписа споразумение с „Шах-Дениз" за „Набуко Запад"
Газопроводът „Набуко Запад" трябва да доставтя газ от Каспийския регион , минавайки през турско-българската граница, Румъния и Унгария, до Централноевропейския газоразпределителен център в Баумгартен. Снимка: nabucco-pipeline.com
A A+ A++ A

Акционерите на „Набуко" са подписали споразумение с „Шах-Дениз", съобщиха от „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".

Българският енергиен холдинг (БЕХ), австрийската компания „ОМВ", турската държавна компания „Боташ, румънската „Трансгаз", германската RWE и унгарската FGSZ са подписали споразумения във Виена относно тясно сътрудничество за синхронизиране на графика на проектите „Набуко Запад" и „Шах-Дениз 2", предаде БГНЕС.

51% от консорциума „Шах-Дениз 2" се държат от британската „Бритиш петролиъм" и норвежката „Статойл", които имат равни дялове.  По 10% имат азерската СОКАР (ГНКАР), руско-италианската ЛУКАджип (LUKAgip), в която участва и „Лукойл", френската „Тотал" и иранската NIOC. Турската петролна компания TPAO пък разполага с 9%.

Компаниите са се говорили за съвместно финансиране на разходите за развитието на „Набуко Запад" до избора на европейски тръбопровод от „Шах-Дениз", както и за предоставяне на „Бритиш петролиъм", „Статойл", СОКАР и „Тотал" възможности за придобиване на до 50% от проекта.

Акционерите от „Шах-Дениз 2" ще могат да участват  и в новата акционерна структура на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".

Газопроводът „Набуко Запад" трябва да доставтя газ от Каспийския регион , минавайки през турско-българската граница, Румъния и Унгария, до Централноевропейския газоразпределителен център в Баумгартен.

Очакванията за „Набуко Запад", като част от Южния газов коридор, да диверсифицира доставките на газ за над 500 милиона потребители в страните от Югоизточна  и тези от Западна Европа.

„Ние приветстваме сключването на споразуменията. „Набуко" е в тесни преговори с партньорите от „Шах- Дениз", откакто през юни 2012 г. те определиха Набуко Запад" като потенциално трасе за пренос към Централна Европа. Това важно постижение днес е ясен показател за потенциала за успех на този процес, както и на търговската значимост и конкурентоспособност на „Набуко Запад" при предлагането на бизнес възможности в перспективен регион като Югоизточна и Централна Европа“, сподели изпълнителният директор на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“ Райнхард Мичек.

„Акционерите приветстват това споразумение и изцяло подкрепят продължаващото сътрудничество с „Шах -Дениз 2". Проектите за добив и транспортиране са съставни части на веригата на стойността за азерския газ, и ние сме уверени, че „Набуко" осигурява взаимно изгоден сценарий за всички заинтересовани страни", заяви председателят на Управляващия комитет на „Набуко" Ханс-Петер Флорен.

По неговуте думи, „Набуко" е гъвкав проект, който има много източници на газ, и допълнително допринася за диверсификацията на доставките и преноса на синьото гориво, като интегрира Южния коридор в европейската газопреносна мрежа.

#„Набуко" #газопровод #строеж #„Шах-Дениз 2" #„Набуко Интернешънъл" #Български енергиен холдинг #БЕХ #„Набуко Запад"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници