Енергийният министър: Освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ е резултат от проверката на БЕХ

Енергийният министър: Освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ е резултат от проверката на БЕХ
A A+ A++ A
„Преди няколко седмици стартира проверка от БЕХ (на „Булгаргаз“). Колегите вследствие на данните, които са събрали, както и някои допълнителни неща и текущата ситуация с цените на топлоснабдяването, са взели това решение“. Така обясни министърът на енергетиката Александър Николов причините за освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ пред bTV.

По думите му няма връзка между акцията на ДАНС в „Булгаргаз“ и освобождаването на ръководството на дружеството, но отбеляза, че не знае каква е причината за проверката на Агенцията.

„По-скоро решението е взето на база това как е можело да се управлява дружеството и да се защитава обществения интерес“, коментира Николов.

Енергийният министър не поиска да коментира какво е установила проверката на БЕХ в „Булгаргаз“, но отбеляза, че холдингът трябва да взема рационални решения за дружествата под „неговата шапка“.

Николов все пак посочи, че в последно време много се е говорило за допълнителни доставки на газ от Азербайджан и е имало писмо, че такива доставки са били възможни.

"Относно цената обаче, понеже дружеството е поело някои ангажименти,  тя не може да съответства на цената по дългосрочния договор поне до 1 юли 2022 г.", каза Николов.

Какво ще се промени в "Булгаргаз" след смяната на ръководството, времето ще покаже, каза енергийният министър.

В министерството разглеждат и вариант на спиране на доставките на газ заради напрежението между Москва и НАТО, но според него такъв вариант е малко вероятен, защото "както Европа е зависима от газа, така и Русия е зависима от плащанията за него".

#Александър Николов #БЕХ #Булгаргаз #рокада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »