Найденов извади хронологията на скандалната сделка със земи в Несебър

Найденов извади хронологията на скандалната сделка със земи в Несебър
Земеделският министър повтори обявената по-рано от него информация, че през 2008 г. е бил укрит документ, издаден от РИОСВ – Бургас. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов предостави на временната Парламентарна комисия за проучване на корупцията по високите етажи на властта справка за всички разпоредителни сделки от 2003 г. след промените в Закона за горите.

Първоначално в пленарната зала, а после и пред Комисията Найденов извади във вторник и хронологията на сделката със земи в Несебър, придобила популярност като „Дюнигейт", при която фирмата „СЛЕ груп", свързана с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов, купи 29 дка дюни в защитена от „Натура 2000" зона край Несебър.

Министърът повтори обявената по-рано от него информация, че през 2008 г. е бил укрит документ, издаден от РИОСВ – Бургас, предаде информационна агенция „Фокус".

Според документа за имота от 29 декара край Несебър трябва да се извърши експертна оценка. Той заяви, че е предоставил документите за проверка в прокуратурата.

Найденов припомни, че е разпоредил проверка и на Изпълнителната агенция по горите за всички разпоредителни сделки от 2003 г. досега.

До забраната за извършване на заменките са извършени 193 замени, с площ от 33 000 декара. От тези 33 000 декара, преди Народно събрание да гласува мораториума за промяна на предназначението на тези земи, са успели да променят предназначението на 4607 декара. 3700 от тях са от черноморската ивица. Тези заменки са обект на проверки от ЕК.

Министър Найденов припомни случай, при който при предишното управление 140 декара на устието на Камчия са закупени с участието на фирма, в която имат участие бивши министри.

По време на изслушването Найденов заяви също така, че в „Дюнигейт" няма замесени политици от управляващата партия ГЕРБ.

#Мирослав #Найденов #Несебър #сделка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници