Избраха Плевнелиев за политик на годината

Избраха Плевнелиев за политик на годината
Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев е избран за политик на годината в традиционната анкета на Дарик радио.

Анкетата на Дарик за политик и събитие се провежда за 16-и пореден път. Събитието на 2011 г. е кризата в Европа.

„Кризата се задълбочава, тенденциите са глобално недобри и последните данни индикират категорично втора рецесия в Европа”, заяви от своя страна Плевнелиев в предаването „Годината” на Дарик в събота.

Той подчерта, че светът навлезе в най-тежката криза в първите 20 години на 21-ви век, което означава поне две-три тежки години.

Новоизбраният президент на България категорично одобрява включването на България в междуправителственото споразумение за задълбочаване на икономическата и фискална интеграция на страните от Европейския съюз.

„Няма как да е по-категорично събирането на европейските лидери на 9 декември, които политически много ясно заявиха три важни неща. И те са категорични – първо ще има споразумения. Те ще се изковат до края на годината като текстове. Второ, те се разбраха категорично за фискална дисциплина и за харчене спрямо възможностите”, каза още Плевнелиев.

Според него е крайно време да стане ясно това на всички политици в Европа, както и в останалите континенти.

Натрупаха се планини от дълг и още по-лошото е в европейските държави, че именно във времена на растеж продължаваше арогантно да се харчи, вместо да се връщат кредитите, коментира Плевнелиев.

Сега във времена на спад и в тежка икономическа ситуация европейските държави са затънали в огромно количество дългове, а те се връщат, каза още той.

„Ще бъде тежко, политиците ще вземат трудни решения, ще се реформира. В кризата всички системи трябва да бъдат направени устойчиви”, подчерта Плевнелиев.

Трикратни носители на приза политик на годината досега са Иван Костов, Георги Първанов и Бойко Борисов.

Тази година три жени и двама мъже попаднаха във водещата петица – Йорданка Фандъкова, Кристалина Георгиева, Меглена Кунева, Росен Плевнелиев и Стефан Данаилов.

В анкетата за Събитие на годината, изборът беше между: Арабската пролет и краят на Кадафи, изборите, кризата в Европа, предизвикателствата пред МВР със СРС-тата и Шенген, и размириците в Катуница.

#Росен Плевнелиев #президент #Бойко Борисов #Иван Костов #Георги Първанов #Йорданка Фандъкова #Кристалина Георгиева #Меглена Кунева #Стефан Данаилов #криза #Европа #Кадафи #Арабската пролет #МВР #СРС #Шенген #Катуница #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници