Караджова: Строежът на Иракли е законен, протестите – тенденциозни

Караджова: Строежът на Иракли е законен, протестите – тенденциозни
Независимо че процедурата е проведена в условията на пълна прозрачност в продължение на повече от година, до този момент под никаква форма не е изказано недоволство срещу реализирането на ваканционния комплекс, заяви Нона Караджова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Строежът на Иракли е законен, а протестите на Гражданската инициатива „Да спасим Иракли“ са тенденциозни, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

„Процедурата по ОВОС за изграждането на ваканционен комплекс в Иракли е проведена законосъобразно и при пълна прозрачност“, заяви екоминистърът, потвърждавайки становището на МОСВ.

По думите й до този момент процедурата не е била обжалвана, а е получен само сигналът до медиите на Гражданската група „Да спасим Иракли“.

По данни на министерството територията, на която е разрешено изграждането на ваканционен комплекс в местността Кладери, землището на село Емона, община Несебър, вече е урбанизирана. Освен това към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки - бивш пионерски лагер и почивна станция.

Независимо от това директорът на регионалната екоинспекция е изискал да се изготви доклад по ОВОС и оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със зоните от „Натура 2000“, посочи още Нона Караджова.

„Процедурата е проведена изцяло съобразно изискванията на екологичното законодателство и при пълна прозрачност. Решението по ОВОС е издадено през август 2011 г. С него се одобрява реализирането на инвестиционното предложение“, информира екоминистърът и подчерта, че след проведени консултации с всички заинтересовани страни възражение не е имало.

„Независимо че процедурата е проведена в условията на пълна прозрачност в продължение на повече от година, до този момент под никаква форма не е изказано недоволство срещу реализирането на ваканционния комплекс“, подчерта Нона Караджова.

Това доказва, че мотивите на инициативата „Да спасим Иракли“ са тенденциозни и лишени от градивност, пише пък в становището на МОСВ.

„Може би в рамките на няколко месеца ще издам заповед за защитена зона „Камчийски пясъци“, съобщи Нона Караджова.

Тя обеща да издаде аргументирана заповед въз основа на карти със защитените местообитания, изготвени от учени от БАН и НПО.

„Тъй като „Камчийски пясъци“ е само малка част от голяма защитена зона, трябва да имаме информация за цялата зона, която е много навътре в сушата. Ще спазя всички предложения, които направи екипът“, обеща Нона Караджова.

„В резултат на бързите ми действия като министър от август 2009 г. в момента почти не се допуска ново строителство, с изключение на случая „Емине“, за Иракли, и то специално за местността Кладери“, подчерта още тя.

Тя повтори, че в процедурата с възложител „Емона 2000“ ЕООД „няма нищо скрито и нередно“.

В същото време продължава организацията на протеста срещу строителството на Иракли, който ще се проведе в София, Варна и Пловдив.

В София сборният пункт е паметникът на Патриарх Евтимий, откъдето шествието ще поеме по ул. „Граф Игнатиев“, бул. „Г.С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“ и ще стигне до площад „Народно събрание“.

#МОСВ #Нона Караджова #министър на околната среда #ОВОС #Иракли #„Да спасим Иракли" #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници