Великобритания оказва военна подкрепа на Франция в Мали

Великобритания оказва военна подкрепа на Франция в Мали
Премиерът на Великобритания реши Обединеното кралство да предостави военна логистична подкрепа, за да помогне за бързото транспортиране към Мали на чуждестранни войници и въоръжение. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания ще окаже логистична военна подкрепа на Франция в интервенцията в Мали.

Нейни войници обаче няма да участват в бойни действия, заяви канцеларията на премиера Дейвид Камерън.

Два британски военнотранспортни самолета С-17 са изпратени в Мали през нощта срещу неделя, предаде БНР, позовавайки се на информация от АФП.

Франция предприе въздушни удари, за да предотврати настъпление на ислямистките бунтовници към столицата на Мали - Бамако. Френският президент Франсоа Оланд подчерта в събота, че намесата на Франция в Мали има само една цел - борбата срещу тероризма.

Премиерът на Великобритания реши Обединеното кралство да предостави военна логистична подкрепа, за да помогне за бързото транспортиране към Мали на чуждестранни войници и въоръжение, се казва в съобщението на „Даунинт стрийт" 10.

В телефонен разговор между Камерън и френския призидент Франсоа Оланд в събота двамата са подчертали, че мисията за поддържане на мира в Западна Африка трябва да бъде подкрепена със сили от страните от региона и разположена възможно най-бързо.

Те са били единодушни за необходимостта да се работи задено с правителството на Мали, със съседите му в региона и с межуднародните партньори, за да се попречи ново терористично огнище да се развие на прага на Европа.

„Имаше атаки миналата нощ, има в момента и ще има днес и утре," обяснил френският министър на отбраната Жан Ив льо Дриан в телевизионно интервю.

Франция започна военна операция в Мали, за да подкрепи властите в борбата със сепаратистите.

11 малийски военнослужещи загинаха, а около 60 са ранени само през последната нощ при сраженията в централната част на Мали за отблъсване на ислямистките сили, настъпващи от север, съобщи временният президент на страната Дионкунда Траоре.

„Приветствам куража на нашите мъже, които се сражават храбро. Те паднаха в битката за град Кона," подчерта Траоре в изявление, излъчено по националната телевизия.

Кона е град централната част на Мали, върху който ислямистите поеха контрола в петък.

#Великобритания #Франция #Мали #Дейвид Камерън #премиер на Великобритания #Франсоа Оланд #Президент на Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници