Децата на депутат от ГЕРБ му дарили 1.5 млн лв

Децата на депутат от ГЕРБ му дарили 1.5 млн лв
Според проверка на вестник „168 часа" че 27-годишната им дъщеря Галина има фирма с първоначален капитал от 5 лв., а 23-годишният им син Калоян има малък бизнес с декларирани годишни доходи от 22 хил. лв. Снимка: ГЕРБ, архив
A A+ A++ A

Депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов и съпругата му забогатели с 1.5 млн лв от дарение, дадено от собствените им деца.

Според проверка на вестник „168 часа" че 27-годишната им дъщеря Галина има фирма с първоначален капитал от 5 лв., а 23-годишният им син Калоян  има малък бизнес с декларирани годишни доходи от 22 хил. лв.

1.5 млн. лв. лъсва от декларацията на Господинов до Сметната палата, които според негов са от дарението от дъщеря му, която продала имот, купен на нейно име от родителите.

През 2004 г. дъщерята на депутата, която тогава била едва на 18 години, още преди да завърши училище, купила изоставена нива от 11 дка в същото село Близнаци, но в регистъра липсва информация на каква цена.

Според информационната система ДАКСИ Галина Господинов е регистрирала фирмата „Силагро" през 2011 г., която се занимава със селскостопанска продукция.

През 2011 г. Галина е продала два имота с общо 10 дка, в курортния комплекс „Камчия", село Близнаци край Варна. Цената там в момента върви по 27 евро на кв. м. според сайтовете за недвижими имоти, което означава, че имотите са стрували над 500 хиляди лв.

Според думите на депутата от ГЕРБ, дъщеря му е ипотекирала земите през ноември 2010 г., а кредитор е варненската фирма „Ню инвестмънт" ЕАД.

Няколко мееца по-късно, през март 2011 г., ипотеката е била заличена по молба на рекламната агенция „Интерреклама", чийто собственик Лиляна Йорданова е и в борда на директорите на кредиторската фирма.

Ден преди заличаването на ипотеката Галина Господинова продала имотите на „Ню инвестмънт". Фирмата е собственост на гибралтарската офшорна компания „Шаната консалтънс лимитид".

През 2011 г. Галина Господинова закупила и продала няколко земеделски имота в село Ветрен, Силистра.

Галина е завършила дизайн в Италия, а синът Калоян Господинов - тайландския колеж „Риджънт скуул Патая" във Великобритания, а после следвал в университета „Хул" в Кингстън.

23-годишният младеж е съсобственик в три фирми – „Добруджа уинд 1", „Добруджа уинд 2" и „Ел хефе".

Първите две фирми се занимават с вятърно-енергийни инсталации, а третата с рекламна дейност.

От отчетите на дружествата, публикувани в Търговския регистър, става ясно, че те нямат голяма дейност. Фирмите за ВЕИ имат по 20-22 хил. лв. годишен оборот за 2011 г., а „Ел хефе"е била регистрирана едва през 2011 г.

Според „168 часа" Стефан Господинов е получил още 35 543 лв. от доходи от трудови взаимоотношения извън депутатската си заплата, което е било описано в декларацията му. Той обяснил, че това са парите от заплатата му като депутат.

Народните представители обаче нямат право да работят на друго място на трудов договор, а единствено могат да получават хонорари като лекари, адвокати, преподаватели или консултанти.

Господинов е декларирал още, че от магазина за обувки, който протежава, е получил 3825 лв., а като други доходи той е посочил „дарение от продажба на парцел, собственост на дете", където фигурира цифрата 768 250 лв., а срещу това на жена му - 770 000 лв.

Депутатът от управляващата партия е избран от Силистренския многомандатен район. Той е член на социалната комисия и на тази по регионалната политика и местното самоуправление.

#Стефан Господинов #дарение #фирми #имоти #близнаци #земи #Камчия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници