Цветанов се извини на Босия за ареста му

Цветанов се извини на Босия за ареста му
Министърът обясни, че когато служителите на МВР охраняват сгради, те трябва да изпълняват своите задължения и да няма посегателства спрямо тях. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се извини на дисидента Николай Колев-Босия за ареста му през ноември.

„Искам да се извиня на Николай Колев–Босия, ако е сметнал, че има някаква тенденция спрямо него по всичко това, което колегите са предприели като действие“, заяви Цветанов по време на парламентарния контрол в петък след въпрос на депутата от левицата Антон Кутев, предаде Дарик.

Министърът обясни, че когато служителите на МВР охраняват сгради, те трябва да изпълняват своите задължения и да няма посегателства спрямо тях.

„Разбира се, че ние сме в състояние да чуем всички различни мнения, затова има и съответните закони за манифестации, митинги и протести. И в тази посока, разбира се, че аз винаги се съобразявам с чуждите мнения и ние ги възприемаме като даденост – част от демократичните промени в България“, коментира Цветан Цветанов.

„Моето учудване е, че човек като мен най-накрая стига до ситуацията да защитава Кольо Босия, защото в края на краищата в тези години на демокрация ние със сигурност досега с този човек сме били на диаметрално противоположни позиции“, аргументира Кутев въпроса си, като държеше да подчертае, че не повдига темата от съпричастност към дисидента, а заради принципи.

„Когато изведнъж се окаже, че някакъв човек, който иска да си изрази - вярно, екстравагантно, - своето отношение към институциите, замеряйки ги с домати, бива арестуван по начин, по който друг човек, който пребива директора на болницата, не бива арестуван, само че единият е арестуван, а другият даже не е разследван, тогава вече имаме проблем“, каза още депутатът от левицата.

„Хубаво е, че за 20 години, участвайки в политиката, днес вие сте прозрели, че дори може да имате еднакви мнения с ваш диаметрално противоположен опонент като Николай Колев-Босия. Това е голям успех за вас, който по наследство като СПИН сте си предавали в БСП членството и симпатиите“, каза от своя страна пък Цветан Цветанов.

Николай Колев-Босия бе арестуван на 20 ноември миналата година пред Народното събрание, след като замери сградата на парламента с домат.

Предния ден в личния си блог и писмо, адресирано до президента, премиера, Висшия съдебен съвет, Народното събрание и българските граждани, той бе споделил намерението си да хвърли развалени домати по сградите на различни институции като протест срещу ситуацията в държавата. Органите на реда задържаха Николай Колев за 24 часа.

На 24 ноември стотици хора се събраха пред сградата на парламента и я замеряха с домати, като акцията бе израз на несъгласието с управлението на държавата и в подкрепа на Николай Колев.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Николай Колев #Босия #Антон Кутев #БСП #СПИН #България #Народното събрание #Висшия съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници