Парламентът обсъжда ветото на Плевнелиев върху Закона за инвестициите

Парламентът обсъжда ветото на Плевнелиев върху Закона за инвестициите
Ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете от промените в Закона за насърчаване на инвестициите ще бъде обсъдено в парламента в петък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете от промените в Закона за насърчаване на инвестициите ще бъде обсъдено в парламента в петък.

Третото вето на държавния глава бе наложено върху законодателните промени, които дават възможност чужденец да получава българско гражданство, ако има статут на постоянно пребиваващ над една година и е вложил над 1 млн. лв. в капитала на българско дружество, припомня „Дневник“.

За да бъде приет законът отново и да бъде преодоляно ветото на държавния глава, са необходими минимум 121 гласа.

Депутатите в икономическата комисия обаче вече се съобразиха с мотивите на президента и подкрепиха единодушно ветото.

В мотивите си за връщането на закона Росен Плевнелиев посочва, че се въвеждат необосновано завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване на територията на България.

Президентът критикува и текстовете, предоставящи възможност за българско гражданство на чужденци, обвързано с инвестициите.

Третият текст, който държавният глава не одобрява, е свързан с инвестициите в интелектуална собственост.

Според Росен Плевнелиев новите условия са допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, защото създават ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване под формата на финансови инвестиции. За постоянно пребиваване пък се искат 4 млн. лв. инвестиции и създаване на 50 работни места.

В сряда стана известно, че управляващите се готвят да занижат праговете за обем инвестиции, при които чужденци могат да получат право на постоянно пребиваване и впоследствие да кандидатстват за гражданство.

Такъв призив отправи към депутатите в икономическата комисия министър Делян Добрев, а по-рано вицепремиерът Симеон Дянков лансира идеята при инвестиции в размер на 500 000 лв. държавата да предоставя постоянно пребиваване на физически лица за срок от пет години и след това те да могат да кандидатстват и за гражданство.

Представителите на българската киноиндустрия настояват да не се дават преференции за големи кинопродукции, които най-често се осъществяват от чужди компании. Ако държавата обаче все пак прави жестове, както стана в отхвърления от президента закон, това да се впише в специален закон за насърчаване на кинопроизводството.

#Росен Плевнелиев #Закона за насърчаване на инвестициите #българско гражданство #Президент на България #вето #чужденци #инвестиции #кино

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници