Опозицията започна подписка за Анкетна комисия за „Дюнигейт"

Опозицията започна подписка за Анкетна комисия за „Дюнигейт"
Междувременно природозащитници и общественици съобщиха за подобни сделки със защитени територии с дюни по цялото Черноморие - Камчийски пясъци, света Агалина и Харманите в Созопол. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Депутати от опозицията започнаха подписка за създаване на анкетна комисия за скандала с дюните в Несебър.

Скандалът, станал известен като „Дюнигейт", избухна в края на 2012 г., когато екологът Тома Белев алармира, че около Коледа и Нова година са навлезли багери и трактори в защитената територия с дюни край Несебър.

Малко след това стана ясно, тясно свързан с покупката е кумецът на вътрешния министър Цветан Цветанов Тодор Бояджиев, който през последните години е спечелил обществени поръчки при управлението на ГЕРБ за над 25 млн. лева.

Документите за продажбата на спорния терен край Несебър са били подписани от зам.-министъра на земеделието Светлата Бояджиева, за която по-рано в сряда се оказа, че е проверявана от Главния Инспекторат на МС по сигнал за нарушения, свързани с евросредства за милиони левове.

В последствие името на Тодор Бояджиев бе свързано с общи имоти с майката на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, с когото ги свързват стари бизнесотношения.

В сряда разследващият сайт „Биволъ" разкри информациям соиред което фирми около Димитров са започнали процедура за покупка на държавен терен от 2.5 дка в Несебър, върху който неправомерно е построен басейн.

Междувременно природозащитници и общественици съобщиха за подобни сделки със защитени територии с дюни по цялото Черноморие - Камчийски пясъци, света Агалина и Харманите в Созопол.

Според опозицията, уволнението на директорите на Агенцията по горите Бисер Дачев и на РИОСВ в Бургас Бойчо Георгиев не е достатъчно за поемането на политическа отговорност след скандала, предаде БГНЕС.

Според зам.-председателя на БСП Ангел Найденов, Дачев и Георгиев са „бушони", а отговорни са министрите на земеделието Мирослав Найденов, на регионалното развитие Лиляна Палова и на екологията Нона Караджова, както и самият премиер Бойко Борисов и неговата партията ГЕРБ.

Синята коалиция пък настоя Найденов да даде отговори на „много сериозни въпроси" в парламента по отношение на продължаващите сделки с държавни земи, чието предназначение се променя заради инвестиционни проекти, за които стана ясно след скандала с продажбата на дюните.

#Ангел Найденов #БСП #МС #Министерски съвет #Главен инспекторат #Светлана Боянова #заповед #проверка #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #зам.-министърът на земеделието и храните #Дюнигейт #Несебър #Дюни #Анкетна комисия #опозиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници