Комисията по помилванията била единодушна в отказа си да помилва Опиц

Комисията по помилванията била единодушна в отказа си да помилва Опиц
Председателят на комисията по помилванията Ива Пушкарова заяви, че помилването не позволява на президента да преразглежда и преоценява фактите, които съдът е оценил и въз основа на които е издал присъдата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Членовете на комисията по помилванията към президента са били единодушни в решението си да откажат помилване на иконописеца Йордан Опиц, заяви председателят на комисията Ива Пушкарова.

Вицепремиерът Маргарита Попова отказа да помилва Опиц, осъден на пет години затвор заради убийството на 25-годишния Мариян Янчев.

Официалният отказ на вицепрезидента за помилването на Опиц беше изпратен до заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, който преди 3 месеца поиска от президента Росен Плевнелиев да се намеси по случая, става ясно от информация на сайта на партията.

В призива си към държавния глава Джамбазки посочва, че от решението му зависи репутацията му на политик и държавник и че в негово лице справедливостта ще намери защитник.

В интервю за Дарик Пушкарова каза, че не би могло да бъде оказан натиск върху комисията по помилванията.

Председателят на комисията добави, че 14 са били постъпилите в президентството молби за помилването на Опиц, като само две от тях са били изпратени лично от него.

Според нея случаят не се различава от останалите молби, които пристигат в комисията през годината.

„В тази молба има две групи мотиви, с които се търси помилване - едната е свързана с твърдение за влошено здравословно състояние, другата е свързана с твърдение за несправедливост на присъдата. Беше установено, че здравословното състояние не препятства изтърпяването на наказанието. Той се намира в общежитие от открит тип, където му е дадена възможност да рисува, намира се в относителна изолация от останалите осъдени“, добави Пушкарова.

Тя каза още, че помилването не позволява на президента да преразглежда и преоценява фактите, които съдът е оценил и въз основа на които е издал присъдата.

Председателят на комисията каза още, че не може да разбере как един юридически казус може да бъде използван в политически борби.

По нейните думи твърдението за самозащита на Опиц е защитна версия, която провокира обществото да се раздели, „като събуди естествения стремеж на всеки гражданин към правна и житейска сигурност“.

При Опиц обаче имало парадокс, тъй като хората са поискали преразглеждането на една присъда не защото не са доволни от нея, а защото са доволни от функционирането на държавата.

#Ива Пушкарова #Върховен касационен съд #президент #Росен Плевнелиев #Комисия по помилването #ВМРО #Ангел Джамбазки #Мариян Янчев #Йордан Опиц #вицепрезидент #Маргарита Попова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници