Ирландия поема председателството на ЕС

Ирландия поема председателството на ЕС
Дъблин застава начело на Общността за седми пореден път от 1975 г. насам. Мотото на тазгодишното ротационно председателство е „Общност на стабилност, работа и растеж". Снимка: ftadviser.com
A A+ A++ A

Ирландия поема шестмесечното председателство на Съвета на ЕС от 1 януари.

Дъблин застава начело на Общността за седми пореден път от 1975 г. насам.  Мотото на тазгодишното ротационно председателство е „Общност на стабилност, работа и растеж", предаде БГНЕС.

Икономическите въпроси ще бъдат приоритетни в програмата на Ирландия, но председателството очаква и постигането на напредък в преговорите за разширяването на ЕС.

Ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън изрази надеждата до юни Сърбия да получи дата за начало на преговори за присъединяване, а Исландия също да се придвижи бързо напред към включването си в Общността. 

„Много силно подкрепяме политиката на разширяване, сега има златна възможност за напредък в тази област, особено по отношение на Западните Балкани," отбеляза тя.

В хода на ирландското председателство се очаква да завърши изцяло процесът по ратификацията на приемането на Хърватия в ЕС от 1 юли.

Ирландия се надява също до средата на годината да бъде постигнато споразумение за обхвата и размера на бюджета на ЕС за 2014-2020 г. - въпрос, който през тази година не срещна единодушие сред европейските държавни и правителствени ръководители.

Страната, която често е наричана „добрия ученик", иска да се възползва от тази възможност, за да стимулира растежа и заетостта.

Ирландия получи през ноември 2010 г. спасителна помощ на стойност 85 млрд. евро от Тройката (МВФ-ЕС-ЕЦБ), когато премина през тежка икономическа криза, породена от банковия сектор.

Поздравена за успехите си след това, страната вече има амбицията да стане първата държава от еврозоната, която се отказва от спасителната помощ през 2013 г. преди Гърция и Португалия.

Властите в Дъблин положиха усилия да ограничат разходите, свързани с председателството на ЕС, като сключи договор със седем спонсори, сред които и концерна „Ауди", на стойност 1,4 млн. евро.

Страната, която в началото на декември представи шестия си пореден бюджет със строги ограничения на разходите, се върна през лятото на финансовите пазари. Ирландия постигна и скромен растеж през второто тримесечие на 2012 г. от 0,4% и от 0,2% през третото тримесечие.

Безработицата остава висока - 14,6% през ноември, а населението усеща с пълна сила болезнените мерки за строги ограничения, наложени в замяна на спасителната помощ.

Том Максуийни от Сдружението на Сейнт Винсънт дьо Пол, основната ирландска благотворителна организация, констатира, че „бедността обхваща средната класа с опустошителни последици".

„Миналата седмица получихме около 6000 обаждания по телефона от хора в нужда. Между 30% и 40% от тези хора никога не се бяха свързвали с нас до този момент," допълни той.

Въпреки обявените цели от правителството Тони Фолей, професор по икономика и търговия в Дъблинския градски университет, не смята, че страната му ще се върне към нивата на заетост, достигнати във времената на просперитет на „Келтския тигър" през 90-те години на миналия век.

„Смятам, че имаме деформирана визия за Ирландия от времето на Келтския тигър. Исторически нашето представяне не се характеризира с голямата заетост и растящи доходи, а с безработицата и емиграцията," подчерта той.

Ирландците все още са в шок от новия обрат, обявен от правителството през декември, което ще намали бюджета за здравеопазване и социални въпроси и ще въведе нов данък.

Макар за разлика от други европейски страни Ирландия да не беше обхваната от ожесточени протести, населението е уморено от строгите ограничения, казва Тони Фолей.

„Хората започват да си казват, че всички тези ограничения и намаления на заплатите ще бъдат за постоянно," допълва той.

Дъблин, който наследява Кипър като ротационен председател на ЕС, иска да договори споразумение за банковия си дълг с надеждата да облекчи бремето, което тегне над страната.

#ЕС #Ирландия #Кипър #ротационно председателство на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници