ВСС стана заложник на процедурата за избор на главен прокурор, твърди съдия Весислава Иванова

ВСС стана заложник на процедурата за избор на главен прокурор, твърди съдия Весислава Иванова
Аз и не считам, че всички членове на ВСС бяха на мнение, че трябва да се приключи до първия кандидат, каза говорителят на Съюза на съдиите Весислава Иванова по повод избора на главен прокурор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) е станал заложник на процедурата за избор на нов главен прокурор, смятат от Съюза на съдиите.

По думите на говорителя на съюза Весислава Иванова не всички членове на ВСС са били на мнение, че гласуването трябва да приключи с първия избран кандидат - в случая Сотир Цацаров.

В интервю за БНР тя обвини и правосъдния министър Диана Ковачева, че се е намесила грубо в избора.

„Министърът на правосъдието се намеси много брутално, прекъсна процедурата, не позволи да се гласува за останалите кандидати и така съвсем се задълбочи проблема, който ВСС създаде още с приемането на правилата, допускайки да се гласува електронно," заяви Весислава Иванова.

„Аз и не считам, че всички членове на ВСС бяха на мнение, че трябва да се приключи до първия кандидат и тъкмо затова, когато министър Ковачева каза: „Имаме избран вече кандидат", членове от там се обадиха и казаха: „Трябва да гласуваме за останалите кандидати", но тогава тя каза: „Такива са вашите правила", което всъщност е тълкуване на министъра на правосъдието, без обаче то да бъде споделено от всички членове на ВСС," обясни Весислава Иванова.

Преди дни Съюзът на съдиите излезе с официална позиция, че трябва да бъде проверено и дали е конституционно съобразен указът на президента Росен Плевнелиев, с който Сотир Цацаров беше назначен за главен прокурор.

Според Весислава Иванова, все още има възможности да бъде сезиран Конституционният съд.

„Възможност, да, остава - една пета от народните представители или върховните касационни съдии и на ВАС," посочи тя, но каза, че не вярва това да се реализира на практика, „така че нещата ще останат такива, каквито са".

„Тези правила важат и за избора на председател на Върховен касационен съд, който предстои. Тоест ще следва процедурата да се развие по същия начин," подчерта говорителят на Съюза на съдиите.

#Съюз на съдиите в България #Диана Ковачева #министър на правосъдието #ВСС #главен прокурор #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници