Нов Наказателен кодекс - главен приоритет на Диана Ковачева за 2013 г.

Нов Наказателен кодекс - главен приоритет на Диана Ковачева за 2013 г.
Министър Диана Ковачева обясни, че не е подложила на гласуване останалите две кандидатури за главен прокурор, единствено съобразявайки се с правилата, приети от самия ВСС. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Изработването на нов Наказателен кодекс е сред основните приоритети на Министерство на правосъдието за 2013 г., заяви министър Диана Ковачева.

В интервю за БТА тя подчерта, че държи проектът да бъде подложен на дискусия с гражданския сектор.

Без да се чуят всички мнения, нов Наказателен кодекс няма да бъде внесен за разглеждане в Министерски съвет и Народното събрание, категорична е Диана Ковачева.

Друг приоритет е започването на обучение на специализирани състави в съдилищата, които да работят по въпросите на детското правосъдие - работата както с малолетни и непълнолетни извършители на престъпления, така и с жертви на подобен род деяния.

Предстои да бъдат обучени магистрати, социални работници, психолози и др., които да работят преимуществено с децата, посочи правосъдният министър.

Тя открои като друг приоритет и мерките за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, както и създаването на условия за подобряване на съдебната практика при спазването на човешките права.

Министерството на правосъдието ще работи и за преместването на Софийския районен съд и на Софийската градска прокуратура в сградата на бившето ГУСВ и в т.нар. Военно НДК.

„Тези две нови сгради ще подобрят условията за работа на най-натоварените съдилища и прокуратури в страната, ще дадат възможност да бъдат назначени и повече магистрати, които да гледат дела, достъпът на гражданите до правосъдие също ще бъде улеснен," заяви Диана Ковачева.

По повод избора на нов главен прокурор министърът на правосъдието каза, че при процедурата е имало състезателност, честна игра, висока мотивировка от страна и на номинираните, и на ВСС да бъдат чути концепциите и да бъдат взети под внимание всички факти и обстоятелства около всеки от тримата кандидати.

„Вероятно процедурните правила за избор на главен прокурор биха могли да бъдат различни. Изказвания в тази насока направи и премиерът, и аз, като министър на правосъдието. Крайното решение беше на ВСС и нека не забравяме, че този избор беше първото сериозно изпитание пред новия състав на съвета," каза още Диана Ковачева.

Тя отбеляза, че не би се наела да коментира „преливането" на гласове, тъй като тайната на вота е била спазена. Министърът обясни, че не е подложила на гласуване останалите две кандидатури, единствено съобразявайки се с правилата, приети от самия ВСС.

„Нито имам право, нито възможност да ги изменям," отбеляза още Диана Ковачева.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието #главен прокурор #ВСС #Наказателен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници