Отчетоха завишено запрашаване на въздуха в страната

Отчетоха завишено запрашаване на въздуха в страната
В столичните квартали „Павлово" и „Хиподрума" е бил измерен и азотен диоксид над нормите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в 21 градове на страната в четвъртък, съобщи Изпълнителната агенция по околна среда.

В столичните квартали „Павлово" и „Хиподрума" е бил измерен и азотен диоксид над нормите, предаде „Дневник".

Фини прахови частици над нормата са били установени в София, Пловдив, Перник, Бургас, Варна, Плевен, Русе, Благоевград,  Несебър,  Девня, Добрич, Горна Оряховица, Враца, Видин, Ловеч, Смолян, Стара Загора, Сливен, Димитровград, Кърджали и Шумен.

Най-високи са стойностите на прах във въздуха на столичния „Орлов мост"- 8.37 пъти над средноденонощната норма.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София смятат, че причина за замърсяването е интензивния автомобилен транспорт, промишления и битовия сектор, както и ниските температури, атмосферното налягане и безветрието, които допринасят за трудното разсейване на замърсителите.

Въпреки че има завишено количество на фин прах във въздуха над страната, няма опасност за здравето на хората.

Според началник-отдела за мониторинг на въздуха в Изпълнителната агенция по околна среда Валери Серафимов,  за да има негативно влияние върху здравето на населението, трябва човек да е бил на мястото на запрашаването постоянно и в повечето дни с отклонение.

Относно завищената норма на азотен диоксид в двата софийски квартала, експертът обясни, че не е превишена алармената стойност.

Нормата е 200 микрограма на куб. м, а ако има три последователни часа над 400 микрограма на куб. м следва известяване на населението, което последно се е случило в Стара Загора през 2009 г.

В края на 2010 г. Европейската комисия заплаши България със започване на процедура заради запрашаването на въздуха, а година по-късно сайтът ЕurActiv определи замърсяването в страната като хронично, посочвайки, че България едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха.

В над 30 населени места вече са разработени и осъвременени общинските програми за подобряване качеството на атмосферния въздух, както и намаляване нивото на фините прахови частици в него.

#РИОСВ #запрашаване #азотен диоксид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници