Преговорите във ВМЗ се провалиха, стачката продължава

A A+ A++ A

Синдикатите и ръководството на ВМЗ-Сопот не постигнаха съгласие на срещата си в сряда и стачката на работниците в завода продължава.

Лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа" излязоха от преговорите с директора на предприятието Иван Стоенчев без конкретно решение на проблема със заплатите на работещите в завода, предаде БГНЕС.

По време на разговорите Стоенчев неколкократно е заявил, че може да даде на служителите си само по един аванс, обясниха участници в преговорите.

Синдикатите отново потвърдиха категоричната си позиция, че няма да прекратят ефективните стачни действия, докато на работниците не бъдат изплатени дължимите две заплати и три аванса.

Те подчертаха, че след броени дни заплатите, които трябва да бъдат изплатени на работещите в завода, ще станат три и че безсрочната им ефективна стачка продължава.

Малко след 8:00 часа в четвъртък хиляди работници от Вазовските машиностроителни заводи в Сопот започнаха протеста си при минусови температури пред централата на завода с бурни скандирания „Оставка" и „Искаме парите си".

Един от работниците – Павел Иванов, служител на ВМЗ-Сопот в цеха в село Иганово, заяви пред БГНЕС, че служителите са били заплашвани с уволнение, ако излязат да протестират.

В цеха в Иганово работят около 1000 души, от които само 50 са излезли на протест. Началник-цеховете дори не ги допускали да влязат в цеховете да се стоплят, тъй като те били стачници, разказа работникът.

Павел Иванов заяви още, че хората се страхуват за работните си места, въпреки че не получават заплатите си. По думите му такъв натиск не е имало.

Протестиращите заявиха, че за последните два месеца са получили възнаграждение от 60 лева.

Хората настояват и за среща с правителството, искат да им се обърне внимание и държавата, която е 100-процентов собственик на предприятието, да не ги кара да мизерстват.

#ВМЗ-Сопот #стачка #КНСБ #КТ „Подкрепа" #Иван Стоенчев #протест #Иганово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници