Водата в Костинброд ще може да се пие след понеделник

Водата в Костинброд ще може да се пие след понеделник
Снимка: Karieri.bg
A A+ A++ A

Жителите на Костинброд могат да използват за битови нужди, но не и за пиене и готвене вода от чешмата до понеделник, заяви кметът на града Милен Димитров.

В ефира на Дарик радио той призова съгражданите си да бъдат внимателни с  ползването на чешмяната вода и в никакъв случай да не я консумират, докато властите не обявят това за безопасно.

Водата на Костинброд беше замърсена след авария по време на ремонт на локално парно в къща на ул. „Калоян“.

В резултат на допусната грешка при ремонта във водопреносната мрежа е попаднало специфично токсично вещество – топлоносител, което се използва в подобни инсталации.

Градоначалникът на Костинброд е категоричен, че аварията е ограничена.

„Тръбопроводът се промива вече два дни. Това е водоразтворим топлоносител и водопроводът ще бъде промит. Тъй като цялата ВиК мрежа на територията на Костинброд е свързана и не искаме да поемем гаранция, че в целия Костинброд водата е годна, затова препоръчваме на жителите на града до понеделник да ограничат ползването на вода. Водата категорично не трябва да се използва за пиене и за готвене, но може да се използва за миене“, посочи Милен Димитров.

Кметът добави, че вече са готови първите резултати и анализи от водата.

„Химическите показатели показват, че водата е в норми. Очакваме да излязат биологичните показатели, които ще са готови в понеделник. Дотогава остава в сила препоръката да не се използва за пиене водата“, обясни той.

Кметът на Костинброд каза още, че благодарение на бързата реакция на гражданите, които сигнализирали за проблема, и своевременната намеса на полицията, която информирала населението, няма пострадали хора след инцидента.

#Костинброд #Милен Димитров #ВиК #вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници