Не пийте вода в тази поза! Можете да си навредите сериозно!

Не пийте вода в тази поза! Можете да си навредите сериозно!

Pixabay

A A+ A++ A

Често ли спирате на улицата, за да отпиете глътка вода и да утолите жаждата си? Водата е най-ценната напитка за нас. Овлажнява тялото отвътре, събужда органите след сън, премахва токсините и се грижи за нормалното функциониране на тялото ни. Чаша вода сутрин, преди хранене, по време на работа или в училище - дори не забелязваме как пием, това е толкова естествен процес за хората.

Въпреки това Вирпул Рустги, главен медицински директор в болница Apollo Spectra в Индия, каза, че през цялата история ние сме пили вода неправилно. Оказва се, че пиенето в изправено положение води до сериозни заболявания и нарушаване на жизнените функции в организма.

Разтройство
На първо място, това се отнася за храносмилателната система. Когато пиете вода в изправено положение, тя навлиза в долната част на стомаха от храносмилателния канал с голяма сила и скорост, което е вредно за нормалното функциониране на системата.

Артрит

Нервите са напрегнати при пиене в изправено положение. Това нарушава баланса на течностите, което увеличава количеството на токсините в тялото.

"Пиенето на вода в изправено положение може да доведе до натрупване на течност в ставите и може да предизвика проблеми с артрит и увреждане на ставите", каза д-р Рустги.

Сърдечна и белодробна дисфункция
Ако пиете неправилно, необходимите витамини и хранителни вещества не достигат до черния дроб и храносмилателния тракт. Те бързо преминават през тялото, излагайки на риск функционирането на сърцето и белите дробове, тъй като се нарушава нивото на кислород в кръвта.

Отрицателен ефект върху бъбреците
Доказано е, че бъбреците се справят по-добре с филтрирането, когато седим. Ако пиете, докато стоите, лесно можете да развиете нарушение на пикочните пътища.

"Когато стоите и пиете вода, течността има тенденция да преминава без никаква филтрация в долната част на стомаха под високо налягане. Това води до отлагане на водни примеси в пикочния мехур и нарушаване на бъбречната функция", казва Вирпул Рустги.

Как да пием вода правилно?
Ако искате да се погрижите за тялото си, пийте вода седнали и дръжте гърба си изправен. Препоръчително е да правите това на стол с облегалка, за да могат хранителните вещества да достигнат безпрепятствено до мозъка и да подобрят функционирането на тялото. Храносмилателният тракт също ще ви благодари, освобождавайки ви от дискомфорта и тежестта в стомаха.

И още няколко препоръки: пийте вода със стайна температура и избягвайте ледено студени напитки (дори при +30 градуса). Всъщност студът не утолява жаждата, а само я засилва, за разлика от топлината. Освен това топлата вода има положителен ефект върху храносмилането и нивата на холестерола, пише jenata.blitz.bg

#вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите