Цацаров се закани да прекрои прокуратурата като главен обвинител

Цацаров се закани да прекрои прокуратурата като главен обвинител
За поста на главен прокурор, Сотир Цацаров коментира, че не се възприема като фаворит в надпреварата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Пълно преструктуриране на кадровата карта на прокуратурата трябва да е първата задача на всеки главен прокурор, твърди кандидатът за поста Сотир Цацаров.

Председателят на Окръжния съд в Пловдив бе първият издигнат кандидат за главен прокурор, а малко преди крайния срок в надпреварата се включиха и Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Сотир Цацаров подчерта, че прокуратурата разполага с 2339 щатни позиции, 17-18% от които остават незаети.

„Има голямо натоварване на съдиите, излишно е да споменавам, че това натоварване най-много е в столичните прокуратури," добави Сотир Цацаров пред БНТ.

Според него на базата на анализ на всяка териториална прокуратура трябва да започне прекрояване на съдебните райони. Неговата рецепта за справяне с проблема с натовареността е „преминаване от общини с по-натоварени към общини с по-ненатоварени райони".

За поста на главен прокурор, Сотир Цацаров коментира, че не се възприема като фаворит в надпреварата.

„Ласкателните коментари са етикети – фаворит, любимец. Не можем нито да спрем ласкателните коментари, нито критиките, но не може човек да се възприема като фаворит на властта, най-малкото защото има още две кандидатури, и те са силни кандидатури," заяви Сотир Цацаров.

За корупцията той каза, че нивото й в прокуратурата едва ли е по-високо от нивото на корупция в цялата страна.

„Нивото е такова, каквото е, и това е мерило за състоянието на обществото. Това все пак не е оправдание. Борба с корупцията като нещо декларирано, не ми е присъщо да го декларирам, защото е най-лесно всеки да го декларира. Може би всеки трябва да покаже какво може да направи и едва тогава може да каже за корупцията," допълни Сотир Цацаров.

На въпрос дали има в биографията му нещо, което може да предизвика скандал, председателят на Окръжния съд в Пловдив отговори, че е абсолютно спокоен.

Само преди ден журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов от сайта „Биволъ" внесоха във ВСС сигнал срещу кандидата за първи държавен обвинител Сотир Цацаров.

На 21 ноември двамата журналисти публикуваха разследване, според което през 2008 г. съпруата на председателя на Окръжния съд в Пловдив - Меглена Цацарова, е участвала в сделка, при която е прикрита действителната цена на закупени два имота.

Нотариус Цацарова и колежката й Адела Кац-Бояджиева, съпруга на адвоката Иван Бояджиев, купуват два общи имота - три декара овощни градини в село Костиева, Пловдивско.

По взаимно съгласие с продавачите те записали в нотариалния акт 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената - 1000 лева вместо 119 151 лв.

Според изчисленията на „Биволъ" така купувачите са „спестили" над 5000 лв. от еднократния данък за купуване на имотите и таксите за вписване. Деянието е наказуемо с глоба по чл. 125 от Закона за местните данъци и такси.

В сигнала до ВСС, подаден в понеделник, от „Биволъ" посочват, че в серия от публикации са направили рутинни проверки за имотното състояние и професионалната дейност на кандидата за поста главен прокурор.

„Не виждам нищо, което може да провокира такъв скандал, друг е въпросът дали някой търси да провокира такъв скандал. Още преди седмица и половина съм представил всичко на вниманието на ВСС, именно защото нямам какво да крия и нямам лично опасение да се повтори спрямо мен подобен сигнал," каза във вторник Сотир Цацаров.

#Сотир Цацаров #Окръжен съд #Пловдив #прокуратура #главен прокурор #Атанас Чобанов #Асен Йорданов #„Биволъ" #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници