ВСС проверява дали пловдивските съдии са виновни за присъдите от ЕСПЧ

ВСС проверява дали пловдивските съдии са виновни за присъдите от ЕСПЧ
Преди дни 64-ма магистрати от Окръжния и Районния съд в Пловдив изпратиха безпрецедентно писмо до ВСС по повод появилите се в последно време в медиите оценки за работата им. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) възложи на председателя на Апелативния съд в Пловдив Георги Чамбов да провери осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), по които България е осъдена.

Чамбов трябва да направи и анализ на причините за 80-те осъдителни решения и да посочи съдебните състави, които са допринесли за това, ако има такива, предаде „Дневник“.

Председателят на пловдивския апелативен съд има 10 дни, за да направи проверките, предложението за които беше на Галя Георгиева, която е и бивш апелативен съдия от Пловдив.

Преди дни 64-ма магистрати от Окръжния и Районния съд в Пловдив изпратиха безпрецедентно писмо до ВСС по повод появилите се в последно време в медиите оценки за работата им.

Съдиите протестираха срещу твърдения, че в Пловдив е „най-силната концентрация на нарушения на правото на свобода и справедлив процес“ и по тази причина срещу България има най-много дела в Страсбург.

Те не приеха и определенията, че работят „във феодализиран район“ при „казармени условия“. Магистратите посочуха, че подобни изявления са предизвикани от процедурата по избор на главен прокурор.

Както е известно, първият номиниран е председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.

Малко след това адвокатът Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека (Eurorights) заяви, че с подписката на пловдивските съдии до ВСС се цели по инфантилен начин да се излъска вече доста засенчения морален образ на Цацаров.

В отговор адвокатът разпространи списък от 80 решения на Страсбург, провокирани само по жалби от неговата кантора и от кантората на адвокат Емилия Недева, в които по негови твърдения ЕСПЧ констатира и нарушения на пловдивските съдилища, допринесли за осъждането.

#Галя Георгиева #съд #Пловдив #Eurorights #Асоциация за европейска интеграция и права на човека #Михаил Екимджиев #главен прокурор #Сотир Цацаров #ВСС #Висш съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници