Държавните субсидии намалили цената на свинското с 10%
В момента цените на свинското и пилешкото месо са намалели с 10 на сто, след като започна държавната помощ за свиневъди и птицевъди, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Преди месеци Найденов прогнозира, че „цените на месото преди Коледа не само че ще се стабилизират, но и ще се понижат, защото се предприемат ефективни мерки", припомни БИ Ти Ви.
В началото на ноември производители казаха, че за месец цените на сиренето, кашкавала и колбасите са се повишили с 10%, докато за август и септември суровините са поскъпнали общо с 35 на сто. Причина за това е използването на вносни суровини, които през лятото повишиха цените си.
По данни на месопреработвателите пък през последната година потреблението на месни продукти е спаднало с 18%, като според тях клиентите драстично са намалили закупуваните количества колбаси и са се пренасочили към по-евтините видове.
По думите на министър Найденов според данните на специална статистиката в целия ЕС и страните около България, които не са членове на ЕС, цената на хляба в страната бил най-ниска, като прогнозира, че насъщният ще продължи да бъде с най-ниска цена.
Найденов подчерта, че в бюджета за 2013 г. не се предвиждат средства за национални доплащания, което вече не подлежи на коментар.
„Всеки иска за сектора си повече, но се радвам, че срещам разбиране от зърнопроизводителите за това, че има други социални сфери с по-големи нужди", каза министърът.
По отношение на качество и безопасност на храните земеделският министър припомни, че вече е в сила наредба, която гарантира добавката на водното съдържание в пилешкото месо и която не трябва да надхвърля 4.5%.
Още по темата:
- » Рекордьори сме по поскъване на месото в ЕС
- » Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо
- » Евростат: Месото е поскъпнало най-много в България