Ковачева: В ЕС няма две възможности на доживотен затвор

Ковачева: В ЕС няма две възможности на доживотен затвор
Ковачева посочи, че през пролетта ще стане ясно дали доживотният затвор без право на замяна ще отпадне. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В нито една държава в ЕС освен в България няма две наказания доживотен затвор - със и без право на замяна, заяви правосъдният министър Диана Ковачева.

Поводът за нейния коментар беше изказването на вицепрезидента Маргарита Попова в сряда, че най-тежкото наказание трябва да отпадне, защото е равносилно на смъртна присъда.

Ковачева посочи, че през пролетта ще стане ясно дали доживотният затвор без право на замяна ще отпадне, като обясни, че идеята не е нова, дори е предложена още през март от работната група, изработила първоначалния проект на нов Наказателен кодекс, предаде БТА.

Министърът добави, че нова работна група също сериозно обсъжда доживотния затвор без право на замяна да отпадне, като добави, че през 2013 г. ще бъдат организирани редица обсъждания, на които ще бъдат поканени всички заинтересовани институции и организации.

Според Ковачева за финалното решение ще е много важно и мнението на експерти от Съвета на Европа и държави – членки на ЕС, като повечето от тях препоръчвали това наказание да отпадне и в България.

Правосъдният министър коментира и въпроса с искането на кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на правилата за избора на длъжността.

Ковачева се надява на следващото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) правната комисия в парламента да представи проект по въпроса, като според нея най-справедливо е поредността на гласуване за даден кандидат да се избере чрез жребий, както препоръча и премиерът Борисов.

Членът на ВСС Юлияна Колева пък призна, че в Съвета има напрежение дали за главен прокурор да се гласува електронно или с бюлетина.

По нейните думи няма опасност изборът да бъде манипулиран според това по кой начин ще се гласува, като уточни, че при електронното гласуване е гарантирано, че всеки от членовете може да даде гласа си само веднъж за даден кандидат.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието #Маргарита Попова #ЕС #доживотен затвор #главен прокурор #гласуване #Сотир Цацаров #Висш съдебен съвет #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници