„Непобедимите 2“ сниман незаконно в Деветашката пещера, реши съдът

„Непобедимите 2“ сниман незаконно в Деветашката пещера, реши съдът
По време на снимките на „Непобедимите 2“ бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер намери време за среща с футболната легенда Христо Стоичков (вляво) и премиера Бойко Борисов (в центъра). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Снимките на филма „Непобедимите 2“ в Деветашката пещера са незаконни, реши окончателно съдът.

Това постанови Върховният административен съд, потвърждавайки решението на Административня съд в Плевен, предаде БГНЕС.

Проблемът със снимките на екшъна възникна, когато експерти откриха мъртви и изтощени стотици прилепи, събудени по време на снимките на холивудския филм.

Административното дело бе образувано въз основа на жалба от „Зелени Балкани“ срещу двата акта, с които РИОСВ – Плевен, разреши заснемането на нашумялата холивудска продукция в България, с актьори от която се срещна и премиерът Бойко Борисов.

Делото бе заведено вследствие на подадените до организацията множество сигнали от граждани.

През ноември 2011 г. експерти по изследване на прилепите, спелеолози и неправителствени организации сигнализираха държавните институции, че снимането на филма „Непобедимите 2“ в Деветашката пещера не само има крайно негативно въздействие върху зимуващите прилепи в нея, но и нарушава редица закони и нормативни актове.

Последва жестока полемика на природозащитниците с МОСВ и РИОСВ - Плевен, и истинска „медийна битка“ по случая в очакване съдебната власт да се произнесе.

Съдът в Плевен се произнесе на 23 февруари 2012 г. в полза на природозащитниците.

Освен това по време на снимките загина един каскадьор. Той почина след взрив в гумена лодка при каскада в язовир „Огняново“. Другият бе транспортиран до болница „Токуда“ в тежко състояние.

Делото за прилепите стигна до ВАС след жалбата на РИОСВ – Плевен, и „Ню Бояна Вибурно“ ЕООД.

От ВАС посочват, че от установения режим на дейностите в Деветашка пещера се налага извод, че заявените от „Ню Бояна Вибурно“ ЕООД подготовка и заснемане на епизоди от филмова продукция противоречат на режима на опазване на защитената територия, поради което съгласуването им от директора на РИОСВ – Плевен, е незаконосъобразно.

Заявените мероприятия не попадат в изброените в заповедта за обявяване на защитената територия разрешени дейности.

Съответно снимките на екшъна са в разрез със забраната за нарушаване естествения облик на пещерата и на забраната за безпокоене, нараняване, убиване или прогонване на обитаващите я прилепи.

Предмет на опазване в природната забележителност е пещерата като забележителен обект на неживата природа и като местообитание на защитени видове (прилепи), както и самите видове.

Събраните по делото доказателства за извършените дейности и тяхното въздействие върху защитения природен обект, включително представените доклади от теренни проверки, извършени на 16.11.2011 г. и на 10.12.2011 г. от експерти на Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при БАН, изключват снимането на филм.

#прилепи #РИОСВ #МОСВ #„Зелени Балкани“ #Деветашка пещера #„Непобедимите 2“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници