Задължителният етикет за ГМО-фуражи оставал

Задължителният етикет за ГМО-фуражи оставал
Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Фуражите, съдържащи ГМО задължително трябва да се обозначават с етикет, заявиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В сряда от МЗХ заявиха, че членът в закона, който изисква етикирането на фуражи с ГМО-съдържание не е променян в отговор на сигнала от страна на екосдружение „За Земята" , че с последните законови промени, гласувани окончателно миналия петък в парламента, се отваря възможност фуражи с ГМО-съдържание да не бъдат етикетирани.

В същото време се въвеждали допълнителни изисквания с цел по-голям контрол, твърдят от ведомството, предаде „Дневник”.

„Не се правят промени в член 23в на действащия Закон за фуражите, който визира етикетирането на предлаганите на пазара фуражи, които съдържат, състоят се или са произведени от ГМО. Напротив, въведени са допълнителни изисквания към операторите във фуражния сектор, които предлагат на пазара фуражи, съдържащи или състоящи се от ГМО, когато са в насипно състояние и не могат да бъдат етикетирани, да са съпроводени задължително с придружаваща документация, която удостоверява това," се казва в прессъобщението на МЗХ, разпратено до медиите в сряда.

Земеделското министерство обяснява още, че с цел по-висок контрол е въведено изискване операторите да предоставят на купувачите резултати от лабораторни анализи за това, че фуражът съдържа или се състои от ГМО, както и уникалния код на ГМО.

„Дори и да не е променян текстът за задължително етикетиране на фуражите с ГМО-съдържание, подмените в другия член – 23г, направени тихомълком между първо и второ четене, залагат противоречие между отделни текстове в самия закон, и това също е юридическа вратичка за заобикаляне и неспазване на закона”, коментира позицията на МЗХ Ивайло Попов от „За Земята".

Попов внесе в сряда официално писмо до президента Росен Плевенлиев, с което група екоорганизации настояват държавният глава да наложи вето на приетите поправки в Закона за фуражите и да ги върне за прегласуване в парламента.

#ГМО #Министерството на земеделието и храните #МЗХ #фуражи #Росен Плевнелиев #президент #За Земята #Ивайло Попов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници