Задължителният етикет за ГМО отпадна заради промяна в Закона за фуражите

Задължителният етикет за ГМО отпадна заради промяна в Закона за фуражите
Екологичното сдружение „За Земята“ в сряда трябва да внесе официално писмо до президента Росен Плевенлиев с искане за налагане на вето върху така приетия закон и връщането му в пленарна зала за прегласуване. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Задължителният етикет за съдържанието на ГМО отпадна заради промени в Закона за фуражите, сигнализираха от екологично сдружение „За Земята“.

Според закона, приет на първо четене, лицата, които пускат на пазара генетично модифицирани фуражи, съдържащи или състоящи се от ГМО, са длъжни да предоставят на купувачите резултати от лабораторни анализи за това, че фуражът съдържа или се състои от ГМО, както и уникалния код на ГМО.

След второто четене обаче операторите във фуражния сектор, които пускат на пазара пакетирани или насипни фуражи, съдържащи, състоящи се или произведени от ГМО, са длъжни да предоставят на купувачите резултати от лабораторни анализи за това, че фуражът съдържа, състои се или е произведен от ГМО, както и уникалния код на ГМО в придружаващите партидата документи или върху етикета на продукта.

Резултатите от лабораторните анализи и уникалният код на ГМО се предоставят на всеки един от следващите етапи от разпространението на фуражите на пазара.

По думите на организацията в подмяна на едно „и“ с „или“ в един от текстовете за промяна на Закона за фуражите в петък депутатите са гласували окончателно, че не е задължително вписването за генно-модифицирани фуражи в етикетите, информира „Дневник".

Екологичното сдружение „За Земята“ в сряда трябва да внесе официално писмо до президента Росен Плевенлиев с искане за налагане на вето върху така приетия закон и връщането му в пленарна зала за прегласуване.

„Това е единственият реален шанс да се поправи подмяната“, коментира Ивайло Попов от сдружението.

Корекцията в закона бе предложена от депутата от ГЕРБ Христина Янчева в Комисията по земеделието и горите на заседанието й на 7 ноември. Без коментари и дискусии, предложението е било прието, като подмяната може да се види в стенограмата от заседанието на Комисията по земеделието и горите от съответния ден.

С нея отпада задължението да има информацията за ГМО „и в придружаващите документи, и на етикета“, както беше първоначално заложено на първо четене. В момента законът предвижда санкции при липса на етикетиране на ГМО фуражи, но не го изисква като задължение.

В сегашният си вид законът не отговаря и на законодателство на Европейския съюз по регламентите ЕО 1829/2003 и ЕО 1830/2003.

„Не трябва да забравяме, че с фуражите се хранят животни, с които впоследствие се хранят и хората“, казват от „За земята“.

Председателят на комисията по земеделие и гори Десислава Танева обаче не  е била открита за коментар.

#Христина Янчева #Десислава Танева #ГЕРБ #ГМО #етикет #промени #Закон за фуражите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници