Желязков ще води листата на ГЕРБ на евровота

Желязков ще води листата на ГЕРБ на евровота

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите, потврдиха от партията. Името му бе една от най-строго пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК.

Утре изтича срокът, в който партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за извършване на промени в състава и наименованието на регистрирана коалиция. А на 7 май изтича срокът за регистрация на кандидатски листи в изборите за Европейски парламент.

Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН.

Сега той ще се изправи срещу предшественика си, също свален предсрочно от шефския пост в парламента - Никола Минчев. Той е водачът на евролистата на “Промяната” и ДБ.

Освен за Брюксел, Желязков ще е начело на листата на ГЕРБ в Благоевград за 50-ото народно събрание - така, както я водеше и за 49-ото. Начело на него юристът изкара 372 турбулентни дни, в които търсеше баланс между една шумна (не)коалиция и още по-шумна опозиция. Често му се налагаше да проявява хладнокръвие, за да предотврати бой и обиди в залата. Помагаше това, че Желязков задаваше дневния ред с типичното си чувство за хумор и диалогичност.

Изненадващо обаче в листата ще липсват Мария Габриел и Илиана Иванова. Първата бе еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в комисията “Фон дер Лайен”, преди да стане вицепремиер в (не)коалицията с ПП-ДБ. Втората е насотящият еврокомисар на България, преди това бе шеф в Европейската сметна палата.

#ГЕРБ #Росен Желязков #евроизбори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти