ЕС принуждава „Газпром“ да пусне други доставчици по „Южен поток”

ЕС принуждава „Газпром“ да пусне други доставчици по „Южен поток”
Според замисъла на Европейската комисия залогът за успеха на единния газов пазар се крие в недискриминационния достъп до газопроводите. Снимка: „Капитал“
A A+ A++ A

Европа принуждава „Газпром“ да допусне конкуренти, които да транспортират газ през „Южен поток“.

Такова е изискването на Третия енергиен пакет. В най-добрия случай концернът може да разчита само на частично изваждане на мощностите изпод действието на енергийния пакет, заявяват пред „Ведомости“ експертите, цитирани от БГНЕС.

След седмица в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика, като на дневен ред ще бъдат въпросите по европейската енергийна политика, се казва в комюнике, посветено на заседанието.

Един от обсъжданите въпроси ще бъде общият газов пазар и развитието на газопреносната инфраструктура, включително и мегапроекта на „Газпром“ – строителството на „Южен поток“.

На 15 ноември бордът на директорите на проектната компания „Саут Стрийм Траспорт Би Ви“ взе окончателно инвестиционно решение за морската част на газопровода и за сухоземния участък през България.

Строителството ще започне на 7 декември. Основният собственик на газопровода е „Газпром“ (50%), сред акционерите са също така италианската ЕНИ (20%), германската „Винтерсхал“ и френската „Електрисите дьо Франс“ (по 15%).

„Газпром“ трябва да признае, че цялата сухопътна част от тръбата, преминаваща през територията на Европа, трябва да се експлоатира в съответствие с нормите на Третия енергиен пакет, заяви в понеделник заместник-министърът на икономическото развитие на Италия Клаудио ди Винченти.

Това засяга и правилата за достъп на трети лица до инфраструктурата, подчерта той.

Европейският съюз и всички страни, през които ще премине новият тръбопровод, трябва през следващата седмица да изработят единна позиция – Италия ще положи всички усилия за това, обеща Винченти.

Ще се наложи да се спори с Германия. През ноември на срещата с президента Владимир Путин федералният канцлер Ангела Меркел обеща, че в Брюксел тя ще настоява за 100-процентово използване на мощностите на „Южен поток“ от един доставчик, ако не се намерят други претенденти (в момента единственият доставчик не може да претендира за повече от 50%).

Меркел призна обаче, че при всички случаи ще се използва само „тази свобода на действие“, която предоставя Третият енергиен пакет.

Представител на „Газпром“ в понеделник не е отговорил на питането на „Ведомости“ относно решението на ЕС.

Третият енергиен пакет е пакет от европейски закони, приети през 2009. Неговата основна цел е да се осигури създаването на единен енергиен пазар на територията на ЕС по аналогия със стоковите пазари.

Според замисъла на Европейската комисия залогът за успеха на единния газов пазар се крие в недискриминационния достъп до газопроводите.

За тази цел газовите компании трябва да отделят транспортните мощности и да ги дадат за управление на независим оператор – частна компания или държавна агенция.

В най-добрия случай „Газпром“ може да разчита само на частично изваждане на мощностите изпод действието на Третия енергийния пакет, отбелязва директорът на „Ийст Юръпиан Газ Анализис“ Михаил Корчемкин.

Най-вероятно обаче на концерна ще му се наложи да допусне конкурентите до 100% от мощностите, по него може да потече и азерски газ, добавя той.

#Европейският съюз #президент на Русия #Владимир Путин #Електрисите дьо Франс #Винтерсхал #ЕНИ #Съвета на Европейския съюз #Франция #Брюксел #Канцлер на Германия #Ангела Меркел #третия енергиен пакет #Южен поток #Газпром #ЕС #Европа #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници