СДС с нова номинация за КС до края на седмицата, сините длъжни да я подкрепят

СДС с нова номинация за КС до края на седмицата, сините длъжни да я подкрепят
Все още в СДС не са обсъждани конкретни имена за Конституционния съд. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

До края на седмицата СДС ще направи нова номинация за съдия в Конституционния съд (КС), която членовете на Националния съвет на партията ще са длъжни да подкрепят, каза председателят на СДС Емил Кабаиванов.

По-рано по време на Националния съвет се взе решение за изключването на трима депутати – Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров.

Основната причина за изключването на тримата народни представители е техният отказ бившият президент Петър Стоянов да бъде предложен от СДС за член на КС. След тяхната реакция Петър Стоянов „отказа да бъде номиниран с обяснението, че има международни ангажименти“.

Останалите шестима депутати от СДС са задължени от Националния съвет да я внесат и подкрепят и ако откажат, тяхната съдба ще бъде същата – изключване, каза Кабаиванов, цитиран от БГНЕС.

Все още в СДС не са обсъждани конкретни имена за Конституционния съд.

„Дадохме ясна оценка, че върху СДС не могат да бъдат оказвани външни влияния“, заяви Емил Кабаиванов.

Според него членовете на СДС нямат право да вредят на името на партията.

Решението за изключване на Мартин Димитров бе прието единодушно с 56 гласа „за“. За изключването на Димо Гяуров са гласували 54 делегати на НС „за“, 1 – „против“, и 1 се е въздържал. За Ваньо Шарков – 49 „за“, 3 – „против“, и 4 са се въздържали.

Гяуров заяви, че най-вероятно ръководството на СДС разчита това да уплаши останалите и те да станат по-послушни. Според него посоката, в която върви ръководството на СДС, е много неприятна.

Димо Гяуров смята, че те тримата са били „може би най-опасните в нечий очи“ на настоящето ръководството на СДС.

„Ние оставаме депутати от Синята коалиция“, категоричен е депутатът и той няма намерение да напусна парламентарната група.

Гяуров е категоричен, че посоката, в която върви СДС, не е посока на коалиция с ГЕРБ, защото от управляващите трябва да ги „пожелае в пълния смисъл на думата".

„За съжаление, партията, която обедини мечтите, очакванията на всички хора преди 20 години, вероятно е на път да приключи съществуването си“, посочи синият депутат.

Мартин Димитров посочи от своя страна, че денят е много лош за СДС. Той каза, че сегашното ръководство на СДС само за месец ноември е направило неща, които за 20-годишната история на СДС не са се случвали. Той отбеляза, че само един депутат е бил на заседанието днес - той им поискал оставките и си тръгнал.

„Останалите ги нямаше, вместо да го разберат като сигнал, че тотално е сгрешена политиката, че ние разбираме, че те водят партията към ликвидация, вместо това те продължават да ликвидират ден след ден, ден след ден“, каза Димитров.

„Бих се със всички сили за СДС, но вече то е тотално продадено на ГЕРБ. ГЕРБ имат пълен контрол над СДС в момента“, подчерта бившият лидер на СДС.

Според него в понеделник е била отворена кутията на Пандора, защото той лично е убеждавал и задържал много хора въпреки всичко да не напускат СДС.

„С това изключване започва вълна на хора, напускащи СДС, и до изборите ще останат само Кабаиванов, Сотиров, Борис Марков и Румен Христов. Никой друг няма да е останал до изборите – помнете ми думата“, прогнозира той.

Димитров сподели, че лично не вижда изход, и призна, че за него в личен план случилото се е добре, защото не иска да има „нищо общо с това, което ще стане на изборите“.

„Докато бях аз председател, СДС беше независима партия със собствена физиономия и собствена политика, сега е кученце и слуга“, подчерта той.

„Тези трима, според колегите, са нарушили основните принципи и с действие и думи уронват престижа на СДС. През последните месеци има достатъчно доказателства в тази посока. Те вече не работят за каузата СДС“, каза Кабаиванов.

Той обясни, че от СДС са очаквали да присъстват всички девет народни представили, а присъствал единствено Михаил Михайлов. Кабаиванов допълни, че за изключването на Йордан Бакалов, каквото предположение имаше по-рано, нямало достатъчно аргументи.

В Устава на СДС не е упомената процедура за номиниране и издигане на членове на Конституционния съд. Остана неизяснен и въпросът какво ще се случи със субсидиите на изключените депутати.

Според Емил Кабаиванов, Мартин Димитров не може да продължава да бъде съпредседател на Синята коалиция, защото е там като член на СДС и заради това Димитров, Шарков и Гауров трябва да напуснат парламентарната група на Синята коалиция заради морала.

„Предложих оставка на ръководството на СДС, защото за мен това е основното“, заяви депутатът Михаил Михайлов на излизане от заседанието.

Михайлов е предложил оставка на трима членове на ръководството на СДС – на председателя Емил Кабаиванов, на председателя на предизборния щаб Борис Марков и на главния секретар на партията Константин Арабаджиев.

Част от присъстващите членове на Националния съвет са освиркали Михаил Михайлов заради предложението му. Депутатът обаче бе категоричен, че е поискал оставката на ръководството на партията в лично качество и във вторник  ще уведоми колегите си от парламентарната група за това.

„Изборът за конституционен съдия е игра, която не е на СДС. Ние влязохме в един провал на ГЕРБ, решихме да запушим тази пробойна, скандалът се пренесе при нас и виновно за това е цялото ръководство на СДС“, каза Михайлов.

Според него не депутатите трябва да бъдат изключвани от СДС, а ръководството на партията трябва да си отиде.

„Политиката не е да изключваш, политиката е да отстояваш, да се бориш за истинските неща“, каза той.

Запитан дали ще напусне СДС, Михайлов заяви, че неговото място е в партията и че от 23 години е в СДС.

„Има един триумвират в ръководството на СДС, който решава всичко. Вие не знаете ли кой всъщност е председателят на СДС? За мен човекът, който взема решенията в СДС, е Борис Марков“, заяви той.

Според него най-важният въпрос е защо кандидатурата на Петър Стоянов не е била издигната преди два месеца, след като това е най-силната и автентичната кандидатура.

„Проблемът на СДС не е в това кой ще е номинацията за КС. Проблемът е, че всъщност ние не правим политика. Какво правим с референдума, какво правим с битката с монополите, къде сме ние? Изведнъж КС стана съдба номер едно на СДС. Реалностите на българина са едни, живее в бедност, а най-важният въпрос на СДС е КС. Това е липса на политически рефлекс“, заяви Михайлов.

Преди заседанието председателят на СДС Емил Кабаиванов каза, че не се притеснява, ако оставката му бъде поискана. Националният съвет трябва да даде оценка на действията на народните представители от СДС и да прецени кой как е действал.  Кабаиванов подчерта, че Националният съвет ще прецени още кой може да представлява оттук нататък СДС в българския парламент.

„Днес партията ще даде своята оценка. Става въпрос за оценка, оставките се дават в лично качество“, подчерта Кабаиванов и допълни, че след съвета ще стане ясно кой ще е кандидатът за конституционен съдия.

СДС бе създаден веднага след свалянето на комунистическия диктатор Тодор Живков на 7 декември 1989 г. В коалицията се присъединиха неправителствени организации и възстановени стари партии. Основната цел в програмата на СДС бе да се възстанови демократичното управление България.

Досега лидери на СДС са били Желю Желев (1989–1990 г.), Петър Берон (1990), Филип Димитров (1990–1994 г.), Иван Костов (1994–2001 г.), Екатерина Михайлова (2001–2002 г.), Надежда Михайлова (2002–2005 г.), Петър Стоянов (2005–2007 г.), Пламен Юруков (2007–2008 г.), Мартин Димитров (2008-2012) и Емил Кабаиванов (в момента).

#Димо Гяуров #Ваньо Шарков #Мартин Димитров #СДС #Емил Кабаиванов #Петър Стоянов #Конституционния съд #КС #Михаил Михайлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници