Възкресение на вкуса: 3 бабини рецепти за обяд на Гергьовден
Гергьовден, отбелязван на 6 май, е един от най-важните празници в българския православен календар. Празникът почита Свети Георги Победоносец. Ще ви запознаем с три традиционни рецепти за обяд на Гергьовден, които ще добавят нотка автентичност към вашето тържество.
Възкресете традицията: Боядисване на яйца с естествени съставки
От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден
От бабината кухня: Три идеи за великденския обяд
Свети Георги е познат на много от нас като покровител на овчарите и войската. Той е роден в Кападокия, Мала Азия. Става ревностен последовател на християнската вяра и започва да я разпространява.
Баща му Геронтий (Геронт) не вярвал в съществуването на Бог, докато майка му Полихрония била християнка. Вярва се, че именно тя е повлияла на сина си Георги да последва християнството.
Като много млад, едва на 20 години, Георги започва да служи в армията на император Диоклециан. Не след дълго той получава почетна военна титла като талантлив пълководец.
Когато императорът издава заповед за преследване на християните, Георги се противопоставя. Поради вярата и убежденията си в Бог той бива жестоко измъчван и обезглавен по заповед на императора. Това превръща Георги в светец и покровител на войната и войската.
Колко ще ни струват козунаците в страната преди Великден
Вълнуващи начини да забавлявате децата си по време на Великденските празници
А ето и няколко рецепти, с които да посрещнете празника:
Рецепта: Агнешко чеверме
Агнешкото чеверме е класическо гергьовденско ястие, което изисква висококачествено младо агне и няколко часа търпение. Това традиционно ястие може да бъде приготвено на открит огън или в специално проектирана пещ за чеверме. Ето как да го направите:
Съставки:
1 младо агне
1 чаша прясна мащерка, ситно нарязана
1 чаша пресен джоджен, ситно нарязан
1/2 чаша сол
1/4 чаша черен пипер
2 глави чесън, смлени
2 супени лъжици червен пипер
2 супени лъжици олио
Инструкции:
Измийте агнето добре и го подсушете с хартиени кърпи.
В купа смесете заедно мащерката, джоджена, солта, черния пипер, чесъна, червения пипер и олиото, за да направите подправката.
Намажете агнето обилно със сместа от подправки, като се уверите, че сте покрили цялото, включително вътрешността на бутчетата и коремната кухина.
Завържете краката на агнето заедно и го окачете вертикално на шиша за чеверме над открит огън или в пещ за чеверме.
Печете агнето бавно, като често обръщате шиша, за да осигурите равномерно готвене. Обикновено са необходими около 3-4 часа, за да стане готово.
След като агнето е напълно изпечено, извадете го от огъня и оставете да почине за 30 минути преди рязане и сервиране.
Линда Петкова откри сезона на козунаците, ето колко струват
Вкусни великденски кифлички с квас, за които могат да помагат и децата
Рецепта 2: Салата Снежанка
Салата Снежанка е освежаваща и традиционна гарнитура, която съчетава свежи зеленчуци с кисело мляко за уникален вкус. Ето как да я направите:
Съставки:
1 краставица
1 чаша кисело мляко
2 скилидки чесън, смлени
Сол и черен пипер на вкус
Магданоз за гарнитура
Инструкции:
Настържете краставицата на едро ренде.
В голяма купа разбъркайте настърганата краставица заедно.
В отделна купа разбийте киселото мляко със счукан чесън, сол и черен пипер до гладкост.
Изсипете киселото мляко върху зеленчуковата смес и разбъркайте внимателно, за да се комбинират.
Охладете салатата поне за един час, за да позволите на вкусовете да се смесят.
Преди сервиране поръсете салатата Снежанка с нарязан магданоз.
Рецепта 3: Агнешко с пресен лук и чесън
Тази рецепта е идеална за тези, които искат да се насладят на свеж и ароматен вкус на Гергьовден. Пресните зеленчуци придават изключителен вкус на месото, правейки ястието наистина специално. Ето как да го направите:
Съставки:
- 1 агнешко бутче
- 4-5 стръка пресен лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1/4 чаша зехтин
- 1 супена лъжица пресен розмарин, нарязан
- 1 супена лъжица пресен мащерка, нарязана
- Сол и черен пипер на вкус
Инструкции:
- Предварително загрейте фурната до (190°C).
- В голяма купа смесете зехтина, нарязаните билки, солта и черния пипер.
- Нарежете пресния лук и чесън на малки парчета и ги добавете към сместа от билки.
- Поставете агнешкото бутче в сместа и го обърнете, за да се покрие равномерно с билките и зеленчуците.
- Поставете агнешкото бутче в тава за печене и го печете в предварително загрятата фурна за около 1 час и 15 минути, или докато достигне вътрешна температура от 145°F (63°C) при измерване с термометър за месо.
- Извадете агнешкото бутче от фурната и го оставете да почине за 10-15 минути, преди да го нарежете и сервирате.
От тефтера на баба: Тайната как да варим яйцата за Великден без да се счупят
Възкресете традицията: Боядисване на яйца с естествени съставки
Рецепта 4: Пълнена агнешка плешка
Тази рецепта е вкусен и лесен вариант, в който комбинирате основното и гарнитурата в едно. Улеснява готвенето, спестява време и изглежда чудесно на трапезата. Ето как да го направите:
съставки:
- 1 агнешка плешка (около 4-5 паунда)
- 1 чаша дългозърнест ориз
- 2 чаши зеленчуков бульон
- 1 глава лук, нарязана
- 2 скилидки чесън, смлени
- 1/2 чаша нарязани маслини
- 1/2 чаша нарязани моркови
- 1/2 чаша нарязани целина
- 1/2 чаша нарязан зелен фасул
- 1/2 чаша нарязан спанак
- 1/4 чаша нарязан пресен джоджен
- Сол и черен пипер на вкус
- 1/4 чаша разтопено масло
Инструкции:
- Започнете, като приготвите пълнежа. В голям тиган загрейте 2 супени лъжици масло на среден огън. Добавете лука и чесъна и гответе, докато омекнат, около 5 минути.
- Добавете ориза и зеленчуковия бульон към тигана. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри, докато оризът абсорбира бульона, около 15-20 минути.
- Докато оризът се готви, смесете маслините, морковите, целината, зеления фасул, спанака и джоджена в отделна купа. След като оризът се свари, го смесете със зеленчуците и оставете да се охлади леко.
- Предварително загрейте фурната до 350°F (175°C).
- Напълнете агнешката плешка с охладения ориз и зеленчуци, като се уверите, че е плътно опакована. Зашийте плешката, за да затворите отвора.
- Поставете напълнената плешка в тава за печене. Разтопете останалото масло и го намажете върху плешката.
- Печете агнешката плешка в предварително загрятата фурна за около 2 часа и 30 минути, или докато достигне вътрешна температура от 160°F (70°C) при измерване с термометър за месо.
- Извадете плешката от фурната и я оставете да почине за 10-15 минути, преди да я нарежете и сервирате.
Рецепта 5: Агнешки котлети със зеленчуков сос
Това е предпочитано, ако семейството се състои от малък брой членове. Така спестявате средства и време в приготвянето на цяло агне. Но пък спазвате традиция и хапвате вкусно приготвено месо. Ето как да го направите:
Съставки:
- 4 агнешки котлета
- 1/4 чаша зехтин
- 2 скилидки чесън, смлени
- 1 супена лъжица пресен розмарин, нарязан
- 1 супена лъжица пресен мащерка, нарязана
- Сол и черен пипер на вкус
За зеленчуковия сос:
- 2 чаши смесени зеленчуци (напр. чушки, тиквички, гъби), нарязани
- 1 глава лук, нарязана
- 2 скилидки чесън, смлени
- 1 чаша зеленчуков бульон
- 1/4 чаша сухо бяло вино
- 1 супена лъжица брашно
- Сол и черен пипер на вкус
Инструкции:
- Предварително загрейте грил или скара до средна температура.
- В малка купа смесете зехтина, нарязаните билки, солта и черния пипер.
- Намажете агнешките котлети с билковия зехтин и ги оставете да се мариноват за поне 30 минути.
- Загрейте малко олио в голям тиган на среден огън. Добавете лука, чесъна и зеленчуците и гответе, докато омекнат, около 5-7 минути.
- Разтворете брашното в зеленчуковия бульон и го изсипете в тигана. Добавете бялото вино и оставете соса да заври. Намалете котлона и оставете да къкри, докато сосът се сгъсти, около 10-15 минути. Опитайте и коригирайте подправките, ако е необходимо.
- Докато сосът се готви, изпечете агнешките котлети на грила или скарата за около 5-6 минути от всяка страна, или докато достигнат вътрешна температура от 145°F (63°C) при измерване с термометър за месо.
- Сервирайте агнешките котлети с гарнитура от зеленчуковия сос.
Веселието, доброто настроение и богата трапеза са задължителни на този ден, за може да има здраве и берекет през цялата година.
Българските традиции на Гергьовден
Освен вкусната храна, Гергьовден е известен и с различни традиции, които отбелязват началото на летния сезон. Някои от тези обичаи включват:
Ходене на църква: Посещението на църква в чест на Свети Георги е важно за много семейства на Гергьовден.
Палене на огньове: В някои райони хората изгарят купчини пръчки и храсти, за да прогонят вредителите и злите духове. Този обичай също символизира края на зимата и началото на пролетта.
Събиране на билки: Много хора вярват, че билките, събрани на Гергьовден, имат лечебни свойства, така че те излизат на разходка, за да берат диви цветя и растения.
Печете на агне: По стара българска традиция на Гергьовден във всеки дом се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. Задължително е на софрата да присъства и обредният хляб, но е хубаво да има още агнешка дроб сарма, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, варено жито, баница и вино. Освен това не трябва да се дават млечни продукти назаем.
Стопанката на къщата става рано и премита двора, след което закичва вратите с букет от здравец, люляк и цъфнала клонка от плодно дръвче. Той се оставя да стои, докато изсъхне, а обичаят се спазва за здраве, берекет и щастие през цялата година.
Къпане в роса: В ранната утрин на Гергьовден, преди петлите да се събудят, хората излизат навън в полето или на ливадата и се „къпят“ в сутрешната роса. Смята се, че по това време на годината сутрешната роса е „благословена“ и който се къпе в нея ще бъде здрав, а росата ще излекува болестите му.
Ако гола жена се къпе в нея, тя ще бъде плодовита. Освен в росата, къпането в естествени извори на този ден също е полезно.
Друг ритуал, свързан със сутрешното къпане в роса или изворна вода, е събирането и вземането на водата вкъщи. Смята се, че тя има голяма лечебна сила.
Гергьовден е празник, изпълнен с вкусни традиционни ястия, топли семейни събирания и уникални обичаи. Като следвате нашите рецепти за обяд и включите тези традиции във вашето празнуване, можете да отдадете почит на Свети Георги и да отпразнувате началото на лятото по автентичен начин. Не забравяйте, че истинският смисъл на Гергьовден се крие не само в храната, която ядем, но и в споделените преживявания и любовта към нашата култура.
Още по темата:
- » Голям празник е, вижте какво повеляват традициите
- » Днес църквата почита Свети Евстатий Чудотворец
- » Водици е - извършва се Велик Богоявленски водосвет