Водици е - извършва се Велик Богоявленски водосвет

Водици е - извършва се Велик Богоявленски водосвет
A A+ A++ A

С по-особени богослужения православната църква се подготвя да посрещне утрешния голям празник – Богоявление. Характерно за днешните църковни служби е извършването на Велик Богоявленски водосвет, който се прави само два пъти в годината – днес и утре на самия празник.

Днес в деня, който предшества великия празник на Господнето Кръщение, наричан в църковната традиция навечерие на Богоявление, а по народному – Водици, богослужената програма е изключително наситена. Песнопенията и четивата разкриват смисъла и значението Кръщението на Иисус Христос в река Йордан.

Още от дълбока християнска древност това събитие е достигнало до нас с името Богоявление. Нарича се така, защото когато свети Йоан Предтеча кръстил в йорданските води 30-годишния Иисус небесата се отворили и върху него в образ на гълъб слязъл светия Дух, а отгоре прозвучал Божият глас, че Христос е Неговият възлюбен син, върху когото е Неговото благоволение. Така се открива на света една велика тайна, само загатвана и предчувствана във времената на Стария завет, а именно троичността на Бог. Йорданското събитие явява осезателно Светата Троица: Бог Отец като глас от небето, Бог Син – Въплътеното Слово, приело човешко Кръщение и Бог Дух Свети – Снизходил над Кръщавания. Именно тези богословски истини възвестява и едно от основните празнични песнопениия – богоявленския тропар, който и днес звучи в храмовете по време на богослужението в навечерието на празника.

Събитието на Господнето Кръщение е оставило ярка следа в богослужебната традиция и с едно от най-тържествените последования в църковните служби, а именно - Великият водосвет. Той е възпоменание за освещаването на цялото водно естество чрез потапянето в река Йордан на въплътения Бог. Още от XII век в църквата е утвърдено, Велик водосвет да се прави два пъти в годината: утре на Богоявление и днес в навечерието на празника, на Водици. По време на това последование се освещава вода, която вярващите приемат за здраве и душевно очистване. Затова макар и не толкова препълнени като на Йордановден, още днес в храмовете се събират вярващи.

Като част от подготовката за утрешния голям Богоявленски празник, днес на Водици църквата е отредила строг пост.

#празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници