
Великден е време за събиране със семейството, празнуване и споделяне на традиционни ястия. Едно такова ястие е сочното и ароматно печено телешко месо, което заема централно място на трапезата. Тази рецепта за печено телешко месо е вдъхновена от любимите рецепти на нашите баби, предавани през поколенията. Това класическо ястие е идеално за празничния повод и ще ви пренесе в кухнята на вашата баба.
От бабината кухня: Три идеи за великденския обяд
Съставки:
- 2 кг телешка плешка (или друго парче телешко месо)
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 3 скилидки чесън, смлени
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. сол
- 1/2 с.л. сух риган
- 1/2 с.л. сух мащерка
- 1/2 чаша олио
- 1 чаша бульон или вода
- 2 моркова, нарязани на едро
- 2 стръка целина, нарязани на едро
- 2 дафинови листа
Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата
Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва
Инструкции:
Подготовка: Започнете с приготвянето на съставките. Нарежете главата лук на ситно и смачкайте три скилидки чесън. Ако използвате пресен лук или чесън, можете да ги нарежете по-дребно.
Мариноване на месото: В голяма купа смесете червения пипер, черния пипер, солта, ригана, мащерката и половината от олиото. Разбъркайте добре, докато се получи гладка паста. Добавете телешката плешка и я намажете обилно с подправената паста, като се уверите, че месото е равномерно покрито. Оставете месото да почине за поне един час, за да поеме вкусовете.
Апетитни български подправки за великденско агнешко месо
Загрейте фурната до 180°C (350°F).
Сглобете печеното: В голям тиган загрейте останалото олио на средно висока температура. Добавете нарязаните лук и чесън и гответе, докато омекнат и станат ароматни, около 5 минути. Прехвърлете лука и чесъна в тава за печене.
Бързо, лесно, вкусно: Козунак с квас за Великден
Вълнуващи начини да забавлявате децата си по време на Великденските празници
Поставете телешкото върху зеленчуците и го заобиколете с морковите и целината. Добавете дафиновите листа и изсипете бульона или водата в тавата. Покрийте тавата с алуминиево фолио и я поставете във фурната.
Печете телешкото месо за около 2 часа или докато достигне вътрешна температура от 71°C (160°F) при проверка с термометър. Времето за готвене може леко да варира в зависимост от размера и формата на вашето парче месо.
След като месото достигне желаната температура, извадете тавата от фурната и внимателно отстранете фолиото. Увеличете температурата на фурната до 230°C (450°F) и върнете печеното обратно в тавата. Печете без фолио за 15-20 минути, докато повърхността стане златисто кафява и хрупкава.
Извадете печеното телешко от фурната и го оставете да почине за 10-15 минути, преди да го нарежете на филийки. Сервирайте това класическо ястие с гарнитура от картофено пюре, ориз или печени зеленчуци.
Насладете се на тази традиционна рецепта за великденско телешко месо, вдъхновена от любимите рецепти на нашите баби. Това ароматно и крехко ястие със сигурност ще бъде хит на вашата празнична трапеза!
Линда Петкова откри сезона на козунаците, ето колко струват
Вкусни великденски кифлички с квас, за които могат да помагат и децата
Още по темата:
- » Великден - колко почивни дни ни се събират
- » Започва Сирната седмица!
- » Засаждане на ранни марули: Как да имате свежа салата за Великден