От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден

От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден

canva

A A+ A++ A

Великден е време за събиране със семейството, празнуване и споделяне на традиционни ястия. Едно такова ястие е сочното и ароматно печено телешко месо, което заема централно място на трапезата. Тази рецепта за печено телешко месо е вдъхновена от любимите рецепти на нашите баби, предавани през поколенията. Това класическо ястие е идеално за празничния повод и ще ви пренесе в кухнята на вашата баба.

От бабината кухня: Три идеи за великденския обяд

Съставки:

  • 2 кг телешка плешка (или друго парче телешко месо)
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 3 скилидки чесън, смлени
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. сол
  • 1/2 с.л. сух риган
  • 1/2 с.л. сух мащерка
  • 1/2 чаша олио
  • 1 чаша бульон или вода
  • 2 моркова, нарязани на едро
  • 2 стръка целина, нарязани на едро
  • 2 дафинови листа

Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата

Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва

Инструкции:

Подготовка: Започнете с приготвянето на съставките. Нарежете главата лук на ситно и смачкайте три скилидки чесън. Ако използвате пресен лук или чесън, можете да ги нарежете по-дребно.

Мариноване на месото: В голяма купа смесете червения пипер, черния пипер, солта, ригана, мащерката и половината от олиото. Разбъркайте добре, докато се получи гладка паста. Добавете телешката плешка и я намажете обилно с подправената паста, като се уверите, че месото е равномерно покрито. Оставете месото да почине за поне един час, за да поеме вкусовете.

Загрейте фурната до 180°C (350°F).

Сглобете печеното: В голям тиган загрейте останалото олио на средно висока температура. Добавете нарязаните лук и чесън и гответе, докато омекнат и станат ароматни, около 5 минути. Прехвърлете лука и чесъна в тава за печене.

Бързо, лесно, вкусно: Козунак с квас за Великден

Вълнуващи начини да забавлявате децата си по време на Великденските празници

Поставете телешкото върху зеленчуците и го заобиколете с морковите и целината. Добавете дафиновите листа и изсипете бульона или водата в тавата. Покрийте тавата с алуминиево фолио и я поставете във фурната.

Печете телешкото месо за около 2 часа или докато достигне вътрешна температура от 71°C (160°F) при проверка с термометър. Времето за готвене може леко да варира в зависимост от размера и формата на вашето парче месо.

След като месото достигне желаната температура, извадете тавата от фурната и внимателно отстранете фолиото. Увеличете температурата на фурната до 230°C (450°F) и върнете печеното обратно в тавата. Печете без фолио за 15-20 минути, докато повърхността стане златисто кафява и хрупкава.

Извадете печеното телешко от фурната и го оставете да почине за 10-15 минути, преди да го нарежете на филийки. Сервирайте това класическо ястие с гарнитура от картофено пюре, ориз или печени зеленчуци.

Насладете се на тази традиционна рецепта за великденско телешко месо, вдъхновена от любимите рецепти на нашите баби. Това ароматно и крехко ястие със сигурност ще бъде хит на вашата празнична трапеза!

Линда Петкова откри сезона на козунаците, ето колко струват

Вкусни великденски кифлички с квас, за които могат да помагат и децата

#Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници