Държавата купува лабораторията на "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Държавата купува лабораторията на "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Държавата плаща 10 млн. лв. на частната фирма "Евролаб" и получава лабораторията, в която над 10 години частната фирма контролираше влизащите у нас храни през граничния пункт "Капитан Андреево". Това съобщи земеделският министър в оставка Кирил Вътев пред производители и преработватели на плодове и зеленчуци.

Това, според Вътев, е добра сделка, тъй като, при едностранно прекратяване на договора от страна на държавата, неустойките ще бъдат далеч по-високи.

"След много сериозни усилия и юридическа кореспонденция, БАБХ постигна нещо, което смятам, че е голям успех. Срещу 10 млн. лв. съществуващата лаборатория на "Капитан Андреево", в която работеше "Евролаб 2011", ще премине в ръцете на държавата и никой там повече, освен държавата, няма да контролира плодове, зеленчуци и храни за човешка консумация", каза министър Вътев.

За сравнение, той посочи, че при възможно едностранно прекратяване от страна на БАБХ следва да се заплатят неустойки в значително по-голям размер и да се водят дълги съдебни процеси.

Лицензът на частната лаборатория се прехвърля на Агенцията по храните и така контролния капацитет на ГКПП "Капитан Андреево" става такъв, че там няма да има никакви опашки от камиони. С извънсъдебно споразумение се цели да се намали дължимият размер на обезщетението на 10 000 000 лв., а всички подобрения в сградата, извършени от фирмата, както и цялото лабораторно оборудване и машини да останат в собственост на Агенцията по храните. Със същото споразумение се прехвърля и акредитацията на лабораторията.

Таксите за изследванията ще влизат изцяло в държавния бюджет, категоричен е министър Вътев. По този начин ще бъде прекратена възможността дружеството да търси, включително по съдебен ред, многократно по-големи неустойки, обезщетения за вреди и пропуснати ползи, каквито се дължат, съгласно експертизата на вещото лице.

И не на последно място, ще бъде спестено време, необходимо за съдебните процеси и дължимите по тях значителни разходи.

Така на "Капитан Андреево" вече ще работят две лаборатории за проверка на плодове и зеленчуци и това, според независима оценка, е по-изгоден вариант за държавата.

#Кирил Вътев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници