Бързо, лесно, вкусно: Козунак с квас за Великден

Бързо, лесно, вкусно: Козунак с квас за Великден

canva

A A+ A++ A

Козунакът е традиционно великденско лакомство, което символизира възкресението и изобилието. Тази вкусна и ароматна сладка пита често се свързва с християнската вяра и семейните събирания през празничния сезон. Въпреки това, освен че е любим десерт, козунакът има богата история.

Линда Петкова откри сезона на козунаците, ето колко струват

Възкресение на вкуса: 3 бабини рецепти за обяд на Гергьовден

За да направите козунак с квас за Великден, ще ви трябва:

Съставки:

500 г брашно
100 г активен квас (захаросан)
250 мл топло мляко
100 г захар
1/4 ч. л. сол
1 шушулка ванилия
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
1 чаена лъжичка настъргана портокалова кора
3 яйца
1 жълтък
125 г разтопено масло
1 супена лъжица ром или бренди
Пудра захар за поръсване
Инструкции:

От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден

В голяма купа смесете кваста, топлото мляко и половината от захарта. Оставете го да престои 10 минути, докато квасът се активира.

Добавете брашното и солта към активирания квас. Разбъркайте, докато се образува меко тесто. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете около 5-7 минути, докато стане гладко и еластично.

Поставете тестото в намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за 1-2 часа или докато удвои обема си.

Докато тестото втасва, пригответе плънката. В малка тенджера смесете останалата половина от захарта, млякото и семената от ванилията. Загрейте сместа на слаб огън, докато захарта се разтвори, след това я охладете.

След като тестото втаса, го преместете върху леко набрашнена повърхност. Намажете тестото с разтопеното масло, след което го навийте на руло. С помощта на кухненски нож нарежете рулото на три равни части.

Разточете всяка част на правоъгълник и разпределете плънката равномерно по дължината му. Започнете да навивате всеки правоъгълник на руло, като се уверите, че краищата са подравнени.

Подредете трите рула едно до друго, усуквайки ги заедно, за да образуват плитка. Поставете плитката в тава за печене, покрита с пергаментова хартия, и я оставете да почине за още 30-45 минути, докато втаса отново.

Преди печене загрейте фурната до 190°C (375°F). Намажете козунака с разбитото яйце и поръсете със захар. Печете козунака 35-40 минути или докато стане златистокафяв и звучи кухо при почукване.

Извадете козунака от фурната и го оставете да изстине върху решетка. След като се охлади напълно, поръсете допълнително пудра захар отгоре, ако желаете. Насладете се на вашия домашен козунак с квас за Великден!

#козунак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?