Отбелязваме Часа на Земята

Отбелязваме Часа на Земята

Pixabay

A A+ A++ A

Днес, 23 март, отбелязваме най-емблематичната природозащитна инициатива – Часът на Земята на WWF.

"Подари един час на земята" е мотото за екосъбитието тази година.

Най-мащабната природозащитна инициатива – "Часът на Земята" е на 23 март от 20.30 ч. до 21.30 ч българско време.

Миналата година над 410 000 часа бяха дарени на нашата планета от поддръжници на природата в над 190 държави и територии. Тази година се присъединете и вие, за да бъде "Часът на Земята" още по-голям.

Прекарайте поне 60 минути в съботния ден като правите нещо добро за планетата, докато се занимавате с нещо, което обичате.

От началото през 2007 г. "Часът на Земята" е известен с "гасене на светлините", когато хора от цял свят гасят осветлението у дома за един час, за да изразят символична подкрепа за планетата и да повишат осведомеността за екологичните проблеми, които я засягат.

17 години по-късно Земята се намира в критична точка заради кризите на климата и природата, които излагат на риск съдбата на единствения ни дом и бъдещето на всичките и обитатели. Много близо сме до нарушаването до 2030 г. границата от 1,5 °C за повишаване на глобалната температура, определена от Парижкото споразумение за климата, а природата – източник на човешкия поминък и един от най-големите ни съюзници в борбата с климатичната криза - е сериозно застрашена, изправена пред тревожни и безпрецедентни темпове на загуба на биоразнообразие в световен мащаб.

Следващите години са от решаващо значение за бъдещето на планетата и на всички нас – трябва да останем под прага от 1,5 °C, за да избегнем необратими щети за нашата планета, и трябва да обърнем загубата на природа до 2030 г. За да се случи това, хората, общностите и правителствата трябва спешно да увеличат усилията си за опазване и възстановяване на нашия общ дом.

В събота милиони домакинства по света ще изключат символично осветлението си за един час, за да покажат ангажираност към планетата. Знакови здания като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините си, за да насърчат правителствата, бизнеса и всички хора да дадат своя принос към изграждането на устойчиво общо бъдеще.

Милиони хора от 190 държави ще насочат общественото внимание към негативния ефект от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Данните от последния доклад на WWF "Жива планета".

сочат, че днес ние унищожаваме природата с безпрецедентни темпове. "Часът на Земята" вдъхновява глобални действия за нейното опазване и показва влиянието на малките постъпки върху голямата планета.

Как ще посрещнем празника на природата в България:

Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца в съботния ден, а емблематични софийски сгради ще затъмнят фасадите си между 20.30 и 21.30 ч. Тази година това са: Храм-паметникът "Св. Александър Невски", Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Народният театър "Иван Вазов", Археологическият музей, статуята "Св. София", Националната галерия, Градската художествена галерия, паметника на Цар Освободител на площад "Народно събрание" и много други.

В "Часът на Земята" се включва и бар Петък, който ще изгаси светлините си, ще осигури на своите посетители романтично преживяване на свещи, а част от приходите си ще дари за каузите на WWF-България.

Часът на Земята ще бъде отбелязан и с благотворителни кинопрожекции:

На 23 март е кулминацията на кампанията на природозащитната организация WWF България "Подари природа. За нашето бъдеще".

Тя започна през ноември, а неин фокус е връзката между хората и околната среда, която хилядолетия наред поддържа развитието на човешките цивилизации.

Тази година за първи път WWF-България отбелязва празника на природата с две благотворителни кинопрожекции. WWF и Cinema City ви канят да се насладите на хитовата анимация "Кунг-фу панда 4", чиято премиера беше преди броени дни. Прожекциите са в събота: първата е в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11 часа, а втората – в зала 7 на Cinema City Мол София от 13.30 ч. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF-България в подкрепа на работата им по спасяване на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите мечетата Никола, Анета и Мишо в българските гори.

В момента те се намират в специален рехабилитационен център в Гърция, където се подготвят за самостоятелен живот в дивата природа.

Всеки може да бъде природозащитник:

"Отдели час, за да направиш нещо, което обичаш, с мисъл за природата!" ни призовават от WWF.

Независимо дали се интересувате от храна, спорт или изкуство, търсите подходяща активност за семейството, или просто искате да си починете у дома – WWF има предложения за ВСЕКИ, а интересите са в 6 категории:

• спорт и здраве,
• природа,
• храна,
• грижа за природата,
• изкуство и творчество,
• развлечение.

Голямата мисия на WWF е да изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата. Всеки може да допринесе като предприеме малки, но важни стъпки в ежедневието си и да си подари на 23 март полезно и забавно преживяване, включващо разнообразие от активности като експериментиране с нови храни, компостиране у дома, откриване на 5 продукта в кухнята, които можем да смениш с по-устойчиви алтернативи, Приготвяне на ястие на растителна основа,потапяне в заобикалящата среда, вдъхновяващи спортни, културни или творчески занимания с акцент върху природата.

Глобалната хранителна индустрия е отговорна за около една трета от световните емисии на парникови газове. Можем да променим това като пазаруваме сезонни продукти от местни производители или като отглеждаме сами зеленчуци, които консумираме. Всеки според възможностите си – от една саксия с босилек на балкона до голяма градина, пълна с органични зеленчуци. Така не само се храним здравословно, но и намаляваме отпадъците, избягвайки опаковките и емисиите, генерирани от транспорта на продуктите. А можем и да приготвим интересни ястия, като използваме хранителни остатъци или продукти, които обикновено изхвърляме.

Транспортът е един от най-големите източници на замърсяване на въздуха. Ходенето пеша и карането на колело са екологични алтернативи, които могат да подобрят не само здравето, но и настроението ни.

"Можем да оставим телефоните настрани и да използваме Часа на Земята, за да вдишаме мириса на почвата, да се насладим на красотата на дърветата, да се разходим с приятели, да се спуснем по реката с каяк, да се състезаваме с велосипеди или да се предизвикаме със скално катерене. Да не забравяме и че близката градина, градският парк или поляните около населеното ни място също са сложна екосистема от разнообразни растителни и животински видове, които можем да изследваме. А като бонус ще намалим разхода на електричество, необходимо за фитнес оборудване, климатици или телевизори", казва Калина Бояджиева от WWF-България, координатор на "Часа на Земята".

В събота отидете в планината и снимайте гората и нейните обитатели, посетете изложба или музей, насладете се на научно-популярен филм, като сериала "Нашата планета", разказан от Дейвид Атънбъроу, или се отдайте на творчески занимания като рисуване, сглобяване на украса от естествени материали или писане.

А ако искате да допринесем повече за опазването на околната среда, съберете екип за почистване на замърсена местност, станете доброволци в природозащитна организация или си "изцапайте ръцете" като посадите дръвче. Важно обаче преди това да се запознаете с правилата на залесяване и да проверите кои дървета са типични за нашия район.

Всички дейности в помощ на природата са на сайта на WWF-България.

До момента по брой активности в полза на природата България е на първо място в Европа и на осмо в света, като досега българите сме подарили над 2000 часа на планетата. След "Часа на Земята" WWF ще изтегли на случаен принцип десет от участниците, които ще получат специална награда.



#Часът на Земята

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници