Работа на морето: Предлагат се с 10% до 15% по-високи заплати

Работа на морето: Предлагат се с 10% до 15% по-високи заплати

canva

A A+ A++ A

Между 10% и 15 % по-високо заплащане за сезонните работници предлагат хотелиери и ресторантьори за лятото. Въпреки това кризата в наемането на кадри се задълбочава, отбелязва bTV.

Работодателите се оплакват, че хората с опит и умения са малко.

„Наемането на готвачи ще е предизвикателство за този сезон. Няма кадри, които са подходящи за тези позиции в България. Успяваме с вкарване на чуждестранен персонал – от Украйна, Непал, Киргизстан“, казва Петър Петков, главен готвач на верига хотели.

„Търсим в момента сервитьори, пиколо – това е точно една професия за младежи, да си упражняват езиците. Нашите гости са предимно западноевропейци – германци, англичани. Училищата бълват младежи, които нямат професионална насоченост. Не може всички да учат за мениджъри“, коментира Вълчо Вълчев, управител на хотел в Слънчев бряг.

От бранша призовават за повече практически обучения в средното образование.

Между 1000 и 2000 лв. е официално предлаганата заплата за сезонни работници, по данни на Бюрото по труда в Бургас.

„Нашите работни места ще бъдат обявени в цялата страна, за да могат безработните от другите бюра по труда във вътрешността също да кандидатстват. Миналата година имахме успех в тази насока – работодател, участващ в борсата, си нае безработни от Свищов“, обясни Татяна Николова, директор на Бюро по труда-Бургас.

#заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници