Ровят за агенти на ДС в сделките по приватизация

Ровят за агенти на ДС в сделките по приватизация
Най-накрая българското общество трябва да получи отговор кои са били отговорните лица за всички приватизационни процеси от началото на демократичните промени, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За агентурно минало ще бъдат проверявани вече бившите членове на управителните и контролните органи на държавни и общински предприятия, както и на приватизационните фондове.

Това предвиждат приетите на първо четене промени в закона за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията, предаде БНР.

Един от вносителите на проекта, депутатът Красимир Ципов, коментира кои лица ще бъдат обхванати от проверката.

„Най-накрая българското общество трябва да получи отговор кои са били отговорните лица за всички приватизационни процеси от началото на демократичните промени у нас, да бъдат проверявани и обявявани за принадлежност членовете на научните съвети към висшата атестационна комисия. Трябва да бъдат проверявани, да бъде показана каква им е принадлежността на лица, които са били управители на медиир" изреди Красимир Ципов.

Занапред се отменя задължението НСО да охранява сградата, архива и имуществото на Комисията за разкриване на досиетата и документите за обявяване на принадлежност към ДС.

Съпредседателят на синята коалиция Иван Костов съобщи, че сините ще предложат на проверка да подлежат още бившите и сегашните началници на отдел „Информация" към Министерството на отбраната, за които досега е имало изключение в закона.

„Кого крият, трябва да разберем ние. Щом се наложи, веднага изскачат бивши служители на ДС и почват да правят някакви кампании. Дори за госпожа Венета Марковска аз видях такива хора да излизат," посочи Иван Костов.

Депутатът Атанас Мерджанов от Коалиция за България коментира, че за трите години от мандата на ГЕРБ законът за осветяване на бивши сътрудници на ДС служел „единствено и само като политически инструмент за отстраняване на неудобни хора".

Депутатите от „Атака" не взеха участие в гласуването.

#ДС #Красимир Ципов #депутат от ГЕРБ #Иван Костов #депутат от СК #НСО #Венета Марковска #Атанас Мерджанов #депутат от БСП #„Атака" #Държавна сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници