Иван Костов: Сегашният момент ми прилича на случващото се преди Първата световна война

Иван Костов: Сегашният момент ми прилича на случващото се преди Първата световна война
A A+ A++ A

У нас не се разбира какво е това хибридната война. Това е битка за умовете и сърцата на хората, за тяхното възприятие за базови ценности - капитализъм, демокрация, свобода, права. Бившият премиер Иван Костов в студиото на Нова телевизия коментира Кодгейт именно на фона на хибридната война, на която жертва е и българското общество.

И в този смисъл настоящите избори, според Костов, не са избори за кмет, а избор за пътя на страната - към Европа, или към Евразия.

Иван Костов определи ситуацията от миналата седмица като "активното мероприятие" в което са въвлечени много служби и институции, макар и да посочи, че се надява то да е плод на неспособността на ГЕРБ и на членове на ГЕРБ да разчетат ситуацията, в която се намираме. Народното събрание в лицето на неговия председател и председателския съвет няма абсолютно никакви правомощия и права по отношение на изборния процес и това е ажиотаж, посочи Костов. "ЦИК наруши закона и ни отне избирателни права. Защо ЦИК ще решава дали ние имаме доверие в машините."

Като цяло Иван Костов определи ситуацията, в която Българската държава се намира - "посегна се на демокрацията в нейната сърцевина - изборния процес, и то с участието на различни институции."

Затова е важно, по думите на Костов, тези които поправят конституцията, че нещата отиват до съда.

Дълбоката слабост обаче на институциите, се дължи на разделението на самото ни общество, а на върха е представител на руската пета колона, обясни Костов и не спести името му - президента Румен Радев, който още от първите президентски избори копира позициите на Кремъл.

На върха е представител на руската пета колона и продължават да се инсталират на върха послушни хора. Дори и службите не се ориентират в ситуацията, посочи Костов, затова и държавните ни мъже не могат да формират ясна и категорична позиция.

А те трябва да виждат истинската картина и рискове, а не да чертаят картини на пожелателно мислене, посочи Костов в отговор на въпрос дали има надежда за завръщане от една модерна европейска левица.

Явно е че ДАНС не може да се ориентира в това, което се случва. Видно е, че компетентостта на ниво служби е изключително ниска и всъщност службите не помагат на държавните мъже да формират позиция.

"Нещата опряха до кокъла", заяви Иван Костов, отклонявайки се от израза с думата "нож".

По отношение на избора, който ни предстои в неделя на балотаж, Иван Костов бе категоричен: "Не подкрепям никого не е избор в момента. Ние сме демократи, когато правим трудни избори, а не лесни". В този смисъл бившият премиер ще гласува и призова всички да го направят.

За финал бившият премиер направи много мрачен извод. На въпрос може ли да направи съпоставка с времената, в които сега живеем и някое конкретно историческо събитие - той заяви: извинявам се, че ще прозвуча страшно, но сегашния момент ми прилича на времената тоно преди Първата световна война. И тогава е царял хаос в умовете на хората, а после са последвали кланета поголовни. Пак казвам - съжалявам за този тежък извод рано сутринта, но това е мнението ми.

#Иван Костов #Първа световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници