След 2 седмици: Радев и Денков се качват в невиждани у нас Мерцедеси за по над 1 милион лева

След 2 седмици: Радев и Денков се качват в невиждани у нас Мерцедеси за по над 1 милион лева
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев се сдоби с подарък, подобаващ на един управляващ държавен глава. Първият в държавата получи луксозно возило на стойност над 1 милион лева, пише Епицентър бг. Същите коли ще имат още премиерът и председателят на НС.

След броени дни Радев и съпругата му Десислава ще се радват на автомобилен комфорт, на който всички биха завидели.

На 3 февруари се очаква да пристигне чисто новият им брониран "Мерцедес", който бе поръчан за тяхно ползване от НСО преди повече от година.

Тъй като първокласната лимузина се изработва по поръчка, доставката отнема дълго време, но според официалния договор с фирмата вносител колата трябва да блести на паркинга на "Дондуков" 2 най-късно в началото на следващия месец.

Точната стойност на лимузината Мерцедес е 1 милион и 23 хиляди лева.

От публичната информация става ясно още, че лимузината ще се произведе по поръчка в Германия. Договорът е подписан между НСО и българските представители на немския автомобилен концерн "Силвър Стар“. Цената ѝ е особено висока най-вече заради изискването да бъде бронирана. На този етап обаче от НСО са платени само 30% от сумата като аванс, а останалите 70% ще бъдат доплатени едва когато автомобилът пристигне в България.

От клаузите в договора става ясно, че мерцедесът на Радев ще разполага с най-високата възможна защита в съответствие със световния стандарт VPAM-BRV. Невижданото у нас возило ще има четири сертификата, които ще гарантират, че е защитено и издържа на куршуми, устойчиво е на взривове от покрива, пода и страничните врати.

Мерцедесът ще бъде брониран по немска технология, която удържа на всякакви боеприпаси от различен калибър, както и на гранати. В такива автомобили на немската марка се возеше доскоро и руският президент Владимир Путин, преди да се откаже от мерцедесите и да започне да се придвижва с лимузина руско производство, наречена "Аурус Сенат“.

Другите две коли, поръчани от НСО, ще отговарят на същите критерии и също ще струват по милион и 20 хиляди. Едната от тях ще бъде ползвана от министър-председателя, а втората отново ще служи за сигурното придвижване на други знакови лица от властта, които се нуждаят от протекциите на НСО, като председателите на Народното събрание.

В момента президентът отново се придвижва с брониран мерцедес, който бе закупен през 2016 г. Возилото обаче вече било считано за остаряло и непокриващо критериите за сигурност. Още в края на 2022 г. стана ясно, че НСО имат намерения да подменят 3 ултраскъпи автомобила от автопарка си и обявиха обществена поръчка. Процедурата се проточи близо половин година, докато се спрат на подходящ доставчик и договорът влезе в сила, пише "Ретро".

#Мерцедес #НСО # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници