Станишев: Всички са наказани, че живеят в държавата на Борисов

Станишев: Всички са наказани, че живеят в държавата на Борисов
В сряда Станишев, заедно с депутати и общински съветници от БСП посетиха депото за отпадъци до село Яна, където той каза, че управляващите не могат да си разделят комисионните от проекта за завод за боклук до село Яна. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

От 2005 г. София е изпаднала в кризисни ситуации, в които няма къде да депонира своите отпадъци, което се дължи на некомпетентността на Бойко Борисов като кмет, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

В сряда Станишев, заедно с депутати и общински съветници от БСП посетиха депото за отпадъци до село Яна, където той каза, че управляващите не могат да си разделят комисионните от проекта за завод за боклук до село Яна, предаде БГНЕС.

Станишев припомни и предизборното обещание на Бойко Борисов, че до две години след като бъде избран за кмет, столицата ще е чиста като Виена, но завод за преработката на отпадъци на сметището в село Яна все още не е построен.

От левицата посетиха и затвореното сметище в Долни Богров, където според тях депото е подготвяно за повторно отваряне, а не за предвидената рекултивация, тъй като сметището в Суходол е достигнало до предела си.

А пред все още градящото се депо в Яна социалистите разиграха и кратък етюд, в който боклукчии, возещи отпадък с каруц,а бяха върнати от работниците и охраната на сметището под претекст, че не приемат отпадъци.

„Очевидно, че има проблеми с проекта, с неговата стойност, с технологията, която беше предложена, затова се отлага и преформатира", каза Станишев.

„2009 г. Борисов тържествено правеше първа копка на завода. И сега няма реално строителство на завод, няма спечелила поръчка. Това, което виждаме обаче, че Столична община е заделила 1 млн.лв. за реклама на бъдещия завод, за нещо, което не съществува", заяви той.

Според лидера на БСП всичко опира до конкретни икономически интереси на управляващите в София, които не позволяват на столичани да имат завод за преработка на битови отпадъци.

Отговорност за това носи и предишната управа на общината в лицето на Борисов, който не изпълни своите обещания, допълни Станишев, посочвайки, че до момента държавата е похарчила над 100 млн. лв., за да помогне на столицата за решаване на проблемите с отпадъците.

Над 10 млн. лв. бяха похарчени за консултантски услуги за проекта за интегрирана система за трайно обезвреждане на битови отпадъци, допълни го общинският съветник от БСП Жельо Бойчев.

„Притиснати от времето и своята неграмотност управляващите за пореден път погазват всички нормативни изисквания в тази област", коментира той.

Бойчев, заедно с народния представител от БСП Румен Токаров обърнаха внимание и на проекта за рекултивация на сметището в Долни Богров, затворено още в средата на 90-те години.

По думите на депутата по проекта има 25 страници Оценка на влияние върху околната среда (ОВОС) и на 25-тата само в два абзаца пише, че всички битови отпадъци след затваряне на сметището Суходол ще бъдат насочвани към Долни Богров.

„Това е законово неиздържано, за да може рекултивация на депо не се изисква ОВОС. А те правят инвестиционно предложение, за да може в рекултивацията да включат и отпадъците от София", коментира той.

За проекта има заделени 38 млн. лв. държавни пари по програмата за рекултивация на стари депа, допълни Бойчев.

„В момента заради неграмотното управление ние преправяме проекта и вместо да използваме парите да запечатаме това депо, ние го отваряме, което е нарушение на всички възможни процедури", заяви той.

По-рано същият ден стана ясно, че Европейската комисия е изпратила на България мотивирано становище, което е второ и последно предупреждение страната да приведе сметищата си в съответствие с европейското законодателство.

От Брюксел дават на България два месеца за реакция и ако не бъде получен удовлетворителен отговор, може да бъде предявен иск пред Европейския съд.

Освен темата за боклука на столичани, Станишев не подмина и въпроса за пенсиите.

„Те четири години замразиха пенсиите, което означава реално обедняване на хората. Тъй като инфлацията, която е натрупана досега, а не до края на мандата е 12%. Това е цинизъм", коментира той.

Според лидера на БСП властта взема пари от хората всеки ден, като аргументира тезата си, той посочи данъка върху депозитите.

Всички в България са наказани затова, че живеят в държавата на Борисов, продължи той.

„Пенсионерите са наказани, затова, че още са живи и тази държава е длъжна да им плаща пенсиите по закон. Дребният и среден бизнес е наказан за своята инициатива и им съдират кожите. Защото данъчната администрация и различни проверяващи институции са се превърнали в башибозуци", заяви Станишев.

#БСП #Сергей Станишев #боклук #Яна #Долни Богров #сметище #Суходол #Бойко Борисов #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници