За нищо на света не правете това днес! Поверия за 29-и февруари

За нищо на света не правете това днес! Поверия за 29-и февруари
A A+ A++ A

2024 година е високосна. Причината да има високосни години е, че Земята прави пълна обиколка около Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не точно за 365 дни. Това налага на всеки 4 години през февруари в календара да бъде добавян по 1 допълнителен ден и така месецът има 29, а не 28 дни.

Макар от научна гледна точка всичко да е ясно, мнозина свързват високосната година с различни суеверия и вярвания. А ето и най-разпространените от тях:

Не бива да сменяме работата си. Но ако все пак сме намерили нещо много подходящо, първо трябва реално да преценим силите и възможностите си, преди да вземем решение.

Не бива да се развеждаме. Ако съществува и най-малка възможност да съхраним семейството си, по-добре е да го направим. Старите хора са забелязали, че тези, които се развеждат през високосна година, след това по-трудно създават ново семейство.

Не е препоръчително да се сключва брак. За щастие това не се отнася за цялата година, а само за 29 февруари и за целия месец май.

Когато завали първият дъжд през високосната година, е добре човек да се разходи под падащите капки за щастие и успех.

Не бива да споделяме плановете си за бъдещето, тъй като няма да имаме късмет.

На 29 февруари не бива да сключваме сделки, да водим преговори и да правим други сериозни неща.

Не бива да вземаме големи суми назаем. Връщането им ще е трудно, а това може да доведе до проблеми.

Не бива да купуваме и продаваме недвижима собственост, да правим ремонти.

Децата, родени през високосната година, са щастливи. А тези, които са се появили на бял свят на 29 февруари, могат да не се страхуват от пожари и наводнения, тъй като стихиите няма да ги засегнат. Те притежават също ясновидска дарба.

Шотландците казвали, че високосните години опасни за добитъка и земеделската реколта. Италианците пък смятали, че високосната година е "обречена година”, а жените са подвластни на лоши и опасни мисли. Важни събития не се организирали. Сватби и венчавки не се правели и в Гърция. Това, разбира се, не важи за съвремието ни, когато едни от най-големите събития се случват именно във високосните години - от летните олимпийски игри, та чак до президентските избори в САЩ.

Някои народи смятат, че във високосна година не се поставя ново начало - не се строи дом, не се купуват и продават ценни предмети, не се взимат заеми, не се сключват, но не се и разтрогват бракове, тъй като това вещаело лош късмет на следващата връзка. В Русия смятат, че високосната година е опасна за здравето и също недолюбват допълнителната дата в календара. В Тайван пък младите снахи трябва да посетят собствените си родители и да ги благословят за здраве.

Според Ирландските легенди, на този ден девойките имали право да предложат брак на избраника си. Традицията датира от 5-и век и се основава на разказа как Св. Бриджит сключила сделка със Св. Патрик - момичетата, които дълго чакали любимия да поиска ръката им, можели сами да му предложат. Ако той откажел, трябвало да даде пари или да купи рокля на девойката. Подобни обичаи и поверия съществуват и в голяма част от северните европейски страни.

В някои части младежите носели ръкавици в този ден, за да скрият факта, че не са женени - така покривали пръста, на който липсвала брачна халка. По този начин можели да избегнат нежеланите предложения и задължението да дадат пари, дреха или плат на случайна девойка, възползвала се от рядкото си право.

#високосна година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници